NEN


Nieuw voorstel 'All hazards approach' in cultureel erfgoed

vrijdag 18 juni 2010, 10:13

Kunstschatten staan bloot aan verschillende gevaren. Deze zijn enerzijds fysiek (brand, braak, vandalisme en overstromingen), anderzijds fysisch en biochemisch (klimaat, straling en autonoom verval).

Binnen CEN/TC 346 worden normen ontwikkeld voor verschillende methoden en technieken om deelaspecten van conservering te omschrijven. Er is echter nog geen totaalbenadering van de risico's vanuit het oogpunt van preventieve conservering.

Risicobenadering
Inmiddels zijn er verschillende ideeën ontwikkeld voor een integrale risicobenadering in de culturele erfgoedsector. Een daarvan is vanuit BSI, het Britse normalisatie-instituut, nu op de Europese agenda gezet. Vanuit Nederland zal vanuit de normcommissie 'Conservering cultureel erfgoed' in dat project worden ingebracht:

* de systematiek van een kwaliteitssysteem om met risico's om te gaan uitgaande van NEN 7131:2010 en 'Maatschappelijke veiligheid - Managementsystemen voor veiligheid, voorbereiding op incidenten en continuïteit - Eisen en aanbevelingen voor het gebruik'
* een analysemethode voor preventieve conservering, waarbij de risico's integraal worden benaderd om van daaruit naar een stapsgewijze beheersmethode te komen

* wat andere belanghebbenden inbrengen.

Meedoen
Degenen die belang hebben bij de ontwikkeling van deze norm en daarover mee willen praten, kunnen contact opnemen met NEN. Voor inhoudelijke informatie over dit project of over het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Steven van der Minne, e-mail: chemistry@nen.nl.