NEN


Nanotechnologies International Meeting Maastricht

vrijdag 18 juni 2010, 10:41

Van 17 tot 21 mei was NEN gastheer van de 10de ISO/TC 229 Nanotechnologies International Meeting in Maastricht.

Bijna 200 deelnemers uit 23 landen kwamen bijeen in de Limburgse hoofdstad om zich over verschillende aspecten van nanotechnologie te buigen. De bijeenkomst werd geopend door Renée Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen en Innovatie van het Ministerie van EZ. Zij sprak over de potentie van deze nieuwe technologie en de mogelijkheden voor de maatschappij en economie. Tegelijkertijd benadrukte zij het belang van het maken van goede afspraken voor een efficiënte, effectieve en veilige ontwikkeling van wereld- en lokale markten voor nanotechnologieproducten. Professor Menno Prins, werkzaam bij Philips Research en aan de de TU Eindhoven, volgde met een presentatie over lab-on-a-chip biosensoren, als voorbeeld van een Nederlandse toepassing.

Snelle ontwikkelingen
Gedurende vijf dagen hebben internationale experts gewerkt aan documenten op verschillende aspecten van nanotechnologie: terminologie en nomenclatuur, basismetrologie en karakterisering, risico- en milieu aspecten en materiaalspecificatie. De in 2005 opgerichte TC onder voorzitterschap van het British Standard Institute heeft in de afgelopen jaren drie documenten gepubliceerd: twee op het gebied van terminologie en definities, en één binnen de categorie gezondheid en veiligheid. Momenteel wordt gewerkt aan de ontwikkeling van 45 normen, technische richtlijnen en specificaties binnen de vier bovengenoemde gebieden, een indicatie voor de snelle ontwikkelingen in deze 'enabling' technologie.

Rol van NEN
Nanotechnologie is een speerpunt in het beleid van de Nederlandse overheid en van andere overheden over de hele wereld. Het wordt gezien als dé technologie van de toekomst. De Nederlandse inbreng in internationale normalisatie verloopt via de normcommissie Nanotechnologie van NEN. Deze commissie bestaat uit leden vanuit de industrie, NGO's, de academische wereld en van diverse overheidsinstanties. Samen vertegenwoordigen de commissieleden de Nederlandse markt. Nederland is vanaf het begin actief betrokken bij de internationale normalisatie voor nanotechnologie.

Meer informatie
Meer informatie over ISO/TC 229 Nanotechnologies en hun werkpakket is te vinden via deze website. Voor vragen over participatie in de Nederlandse normcommissie Nanotechnologie kunt u contact opnemen met NEN consultant Tanja van Tooren-Pijpaert via e-mail chemisty@nen.nl.