Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg draagt 400.000 euro bij aan Center for Growing Concepts

Nieuwsbericht | 18-06-2010

Minister Verburg draagt 400.000 euro bij aan de ontwikkeling van het Center for Growing Concepts. Dat kondigde ze aan bij de opening van Center for Growing Concepts in de HAS-Den Bosch. Plantlab kweekt planten ininnovatieve klimaatkamers met LED-verlichting. Het doel is om een kwekerij ontwikkelen die overal ter wereld toepasbaar is. Het Center for Growing Concepts van Philips en Plantlab staat bij de HAS-Den Bosch en is daarmeeook een onderdeel van het hoger onderwijs.

Minister Verburg honoreert de aanvraag van het centrum omdat het een goedvoorbeeld is van innovatie, samenwerking tussen bedrijfsleven en scholen endaarmee kennisuitwisseling: 'Kennis is een belangrijke motor van welvaart,mits het zich steeds vernieuwt'

Volgens de onderzoekers van PlantLab zullen binnen enkel jaren overal terwereld een nieuw soort uitgebalanceerde kwekerijen kunnen ontstaan waarproducten in meerdere teeltlagen worden geteeld met gebruik van LED-verlichting in volledig geconditioneerde ruimten zonder daglicht. Dezemeerlagen kwekerijen staan straks dicht bij de consumenten en bieden velevoordelen zoals: een hoger productieniveau met een exact voorspelbaaroogstmoment en een stuurbaar product qua uiterlijk, smaak en voedingswaarde.

Hogeschool HAS-Den Bosch beschikt met het Center for Growing Concepts overde meest moderne onderzoeksfaciliteit op plantgebied ter wereld. Incombinatie met het nieuwe lectoraat Teelttechnieken ontstaat in Den Boscheen unieke onderzoek- en onderwijscombinatie.

Het Center for Growing Concepts beschikt over een hypermodern laboratorium met 8 klimaatcellen waarin tegelijkertijd plantaardig onderzoek kan wordenverricht onder 56 verschillende combinaties van omgevingsfactoren. De parameters die kunnen worden gevarieerd en onderzocht zijn onder anderelichtintensiteit, lichtkleur, verhoudingen tussen kleuren, ruimtetemperatuur, gewas temperatuur, wortel temperatuur, CO2 -gehalte enluchtvochtigheid. Onderzoek dat voorheen jaren zou duren wordt verkort tot maanden.