Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


17/06/10 14:08

Resultaten verkennend veldonderzoek bekend

Vrijdag 11 juni 2010 stelde de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, in samenwerking met de gemeente Haarlem en het Recreatieschap Spaarnwoude, een verkennend veldonderzoek in naar mogelijke verontreiniging op de grond daar waar het vliegtuig van Royal Air Maroc had gevlogen. De resultaten van het onderzoek zijn in een schriftelijke rapportage bekend gemaakt.

Op zondagavond 6 juni 2010 maakte het vliegtuig van Royal Air Maroc een voorzorgslanding op Schiphol. Voorafgaand aan de landing vloog de Boeing zeer laag over Haarlem en Spaarndam. De gemeenten ontvingen diverse klachten van inwoners over een kerosinegeur en nevel die zou zijn neergedaald over Schalkwijk en over een bijtende substantie op diverse plekken in Spaarndam.

Naar aanleiding van deze meldingen onderzochten milieudeskundigen van beide gemeenten en het Recreatieschap Spaarnwoude de klachten en, waar mogelijk, de substantie die op de grond terecht was gekomen.

Uit het verkennend onderzoek bleek dat de verontreinig met olie zeer lokaal heeft plaatsgevonden. Deze verontreiniging is waargenomen op een klein deel van Jachthaven De Rietpol in Spaarndam-West. Aangezien kerosine snel verdampt en er geen nadere meldingen over olieverontreiniging uit Haarlem zijn ontvangen, is besloten daar geen verder onderzoek naar te doen. Uit het onderzoek en navraag bij diverse klachtenlijnen is tevens gebleken dat er in het gebied waar het vliegtuig heeft gevlogen geen andere verontreinigingen zijn waargenomen. De bevindingen van het onderzoek zijn meegedeeld aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid verricht onderzoek naar alle facetten van de noodlanding, zij doet echter geen onderzoek naar eventuele gevolgen op de grond. Om deze reden namen de drie partijen zelf het initiatief en voerden het verkennende onderzoek uit.

Inwoners van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem zijn erg geschrokken van het vliegtuig dat zo laag over het woongebied vloog. Ook zorgde de waargenomen kerosinenevel en de substantie op de grond voor onrust onder de bewoners. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, werd het onderzoek op korte termijn ingesteld. De resultaten van het onderzoek geven geen aanleiding voor een nader onderzoek.
---