Ministerie van Defensie

Nederlands-Russische ontmoeting op zee

18 juni 2010, 11.33 uur

Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft gisteren onverwacht een rendez-vous gemaakt met 2 Russische marineschepen, de kruiser Admiral Levchenko en de tanker Olekma. De 3 schepen zijn onderweg naar de Golf van Aden voor verschillende antipiraterij-operaties.

Voor de kust van Oost-Afrika gaan de Russische schepen deel uitmaken van een Russische taakgroep. Hr. Ms. De Zeven Provinciën wordt, als onderdeel van het vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), ingezet voor de NAVO-missie Ocean Shield.

Mogelijke samenwerking

De Admiral Levchenko. - Foto: ministerie van Defensie

Commandeur Michiel Hijmans, die vanaf 30 juni gedurende een jaar het commando over SNMG2 krijgt, heeft een bezoek afgelegd aan de eskadercommandant van de Russische taakgroep en de commandant van de Admiral Levchenko.

"Dit was een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de eskadercommandant van de Russische antipiraterij-taakgroep voor de start van de operatie", aldus Hijmans. Aan boord is uitvoerig gesproken over mogelijke toekomstige samenwerking in het missiegebied.

Afstemming met andere militaire eenheden die ook in het gebied actief zijn, zoals onder meer schepen van EU-operatie Atalanta en de multinationale Combined Task Force 151, is een belangrijk onderdeel van operatie Ocean Shield.

Internationale staf

Hr. Ms. De Zeven Provinciën is vanaf 30 juni het vlaggenschip van SNMG2. Aan boord is een internationale staf die het NAVO-eskader zal aansturen.