Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Leeuwarden krijgt ¤ 7739.000,- voor stimuleren woningbouw

Vandaag heeft het Rijk bekend gemaakt dat de gemeente Leeuwarden een subsidie ontvangt van ¤ 739.000,- voor het stimuleren van de woningbouw. Heet geld is bedoeld voor de start van vijf woningbouwprojecten (124 woningen). Het betreft hier een mooie mix van bouwprojecten, voor verschillende doelgroepen. Het college is zeer verheugd met deze extra impuls voor de lokale woningmarkt.

Stimuleringsgelden

Het Rijk heeft vorig jaar geld vrijgemaakt om de woningbouw te stimuleren. Dit in het kader van de bestrijding van de economische crisis. Het stimuleringsgeld is in drie rondes verdeeld. In elk van deze rondes heeft Leeuwarden een bijdrage van het Rijk ontvangen. De totale rijksbijdrage aan Leeuwarden is ruim

¤ 1,5 miljoen voor ruim 240 woningeen.

Woningmarkt

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is ook in Leeuwarden de woningmarkt gaan stagneren. Het aantal woningen dat te koop staat is gestegen en de productie van nieuwbouwwoningen loopt terug.

Nadat de eerste tekenen van de crisis duidelijk werden, heeft de gemeente alle partijen op de woningmarkt bijeen geroepen. Hieruit is het Platform Aanpak Woningmarkt Leeuwarden ontstaan. Dit platform heeft vervolgens een plan van aanpak opgesteld, om de stagnatie in de woningmarkt aan te pakken. Het succes met het binnenhalen van de rijks stimuleringsgelden is hier mede aan te danken.

Consumentengericht

Het rijksgeld voor de bouwprojecten wordt ingezet ten behoeve van de consument. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. Bijvoorbeeld door kopers een korting te geven op de aanschaf van hun woning. Projectontwikkelaars verdubbelen de subsidie van het Rijk; de gemeente ondersteunt de projecten onder andere door gerichte promotie.