Gemeente Breda

Breda herstructureert bedrijventerrein Emer-Noord/Hintelaken

Gemeente Breda gaat van het bedrijventerrein Emer Noord/Hintelaken een kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein maken.

Doelen zijn het aantrekkelijker maken voor nieuwe bedrijfsvestiging en het geven van impulsen aan werkgelegenheid. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om hier ruim ⬠3.600.000,- voor uit te trekken. Investeringen en werkgelegenheid
Het college wil in overleg met belanghebbenden onderzoeken hoe de tijdelijke ontsluiting van het bedrijventerrein op de Noordelijke Rondweg en de doorstroming op de Emerparklaan kunnen verbeteren. Mede daardoor kan leegstand worden teruggedrongen en het terrein weer aantrekkelijk worden voor de vestiging van nieuwe (innovatieve) en bestaande regionale bedrijven.
Daarnaast geeft deze aanpak een impuls aan nieuwe economische activiteiten en investeringen door ondernemers. Dit moet uiteindelijk leiden tot 450 extra arbeidsplaatsen op Emer-Noord/Hintelaken.

Overleg met belanghebbenden
Het college heeft de intentie uitgesproken om met eigenaren het zuidelijk deel van Emer-Noord/Hintelaken opnieuw te ontwikkelen en de centrale as van dit bedrijventerrein te verbeteren.

Om verder gestalte te geven aan de verbeteringen wil het college samen met ondernemers en natuurorganisaties de inrichting van de zone langs de rivier De Mark en de Bethlehemloop aanpakken. Hierover is de gemeente in gesprek met ondernemers en natuurorganisaties. Ook is een onderzoek uitgevoerd naar nieuwe vormen van energievoorziening. Daarbij kan de Emerput als een aquatische koelmachine voor gebouwen fungeren. Marktpartijen hebben al belangstelling getoond voor dit systeem.

Financiering
Het college wil een krediet beschikbaar stellen van ⬠3.636.118,-. Dit bedrag bestaat voor de helft uit een EFRO OP-Zuid subsidie en een provinciale bijdrage en voor de andere helft uit een bij de begroting 2009 beschikbaar gestelde bedrag van 2 miljoen euro voor de ârevitalisering van bedrijventerreinenâ.

Terugblik
Op 6 januari 2009 heeft de gemeenteraad de structuurvisie Bedrijventerreinen en de uitvoeringsagenda vastgesteld met als doelstelling 180 hectare bedrijventerrein te herstructureren. De revitalisering van Emer Noord/Hintelaken is hier een onderdeel van. Deze ontwikkeling levert een bijdrage aan de
herstructureringsdoelstellingen van bedrijventerreinenen, aan de uitvoering van natuurdoelstellingen door een ecologische inrichting en aan klimaatdoelstellingen door het inzetten op duurzame energieconcepten.

In 2008 is de eerste aanzet voor een herstructurering van het bedrijventerrein gegeven met de revitalisering van Rudonk en Franse Akker. In dit gebied heeft zich in de afgelopen periode een aantal grote, nieuwe bedrijven gevestigd, zoals Daneco en Precia Molen en een groeiend innovatief bedrijf BioDSL. Ook zijn er panden gerenoveerd. Daarnaast heeft Dyna Properties de voormalige betonfabriek Monoliet (6 hectare) herontwikkeld tot een logistiek centrum.

Breda, 18 juni 2010