Gemeente Tilburg

Persbericht
18 juni 2010

Tilburg kiest voor een duurzamere verwerking van groente-, fruit- en tuinafval

De verwerking van het Tilburgse groente-, fruit- en tuinaval (gft) wordt goedkoper én duurzamer. Het gft-materiaal zal ook ingezet worden om groene stroom en groen gas te produceren. Het college heeft op 8 juni besloten in te stemmen met een voorstel van afvalverwerker Attero om het bestaande contract onder die voorwaarden te verlengen.

Wethouder Berend de Vries van Milieu: "We vinden het belangrijk dat ons afval op een duurzame wijze wordt verwerkt. Door uit het gft-materiaal ook groene stroom en groen gas te winnen, dragen we bij aan een de reductie van CO2, omdat voor de productie van deze energie geen aanspraak gedaan wordt op fossiele brandstoffen."

Groene stroom en groen gas uit gft

Uit het gft-materiaal wordt biomassa gewonnen. Biomassa wordt als duurzame brandstof ingezet voor de productie van groene stroom in bio-energiecentrales. Verder wordt ingezet op vergisting van gft. Met deze techniek wordt met behulp van micro-organismen groen gas uit het gft geproduceerd. Ook zijn er nog mogelijkheden voor verbeteringen in de productie en de toepassing van compost. Als kringloopproduct (cradle-to-cradle) is gft-compost een duurzame bodemverbeteraar.

Tarief verwerking omlaag

Als onderdeel van de afspraken zijn de verwerkingstarieven gereduceerd. Attero brengt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 een lager tarief per ton gft in rekening. Het financiële voordeel voor de gemeente Tilburg bedraagt circa 300.000 euro per jaar.

Het voorstel is tot stand gekomen tussen de Vereniging van Contractanten (VvC), de belangenbehartiger van de zes gemeentelijke samenwerkingsverbanden in Noord-Brabant en Attero. De wethouder Milieu vertegenwoordigt in de VvC de regio Midden-Brabant.
---