Toolkit voorziet in hulpvraag migranten met homoseksuele gevoelens

18/06/2010 13:39

MOVISIE

Met praktische tips voor gemeenten, lokale organisaties en hulpverleners

Niet-westerse migranten met homoseksuele gevoelens kampen vaak met problemen. Ze hebben last van dubbelbinding: ze willen loyaal zijn aan hun familie maar ook uiting geven aan hun homoseksuele gevoelens. Er is grote behoefte aan hulp, zorg en ondersteuning. Daarom is bij MOVISIE de toolkit Ketenaanpak voor migranten met homoseksuele gevoelens verschenen. Met informatie over hoe de ketenaanpak er uit kan zien en tips voor gemeentelijk beleid, hulpverlening en lokale welzijnsorganisaties.

Specifieke doelgroep

Naar schatting heeft acht procent van de Nederlanders homoseksuele gevoelens. Dat geldt ook voor niet-westerse migranten in Nederland. De hulp en ondersteuning aan deze groep is gericht op empowerment én bestaat idealiter uit een combinatie van praktische en psychosociale hulp. Josee Rothuizen, senior adviseur Diversiteit bij MOVISIE: "De vragen van deze groep bevinden zich op het kruispunt van homospecifieke en interculturele hulpverlening. Op dit moment missen veel reguliere organisaties de kennis en het inzicht in de problematiek en hulpbehoefte van deze specifieke doelgroep. Vaak is ook de drempel naar reguliere hulpverlening voor deze groep te hoog."

Ketenaanpak

Collega-adviseur Charlot Pierik van MOVISIE wijst op de noodzaak van een ketenaanpak, juist bij de complexe problematiek waar deze groep mee kampt. "Als de betrokken hulporganisaties één keten vormen, is de informatie over opvang, begeleiding, hulpverlening en zorg gemakkelijker." Ketenaanpak vraagt om samenwerking, afstemming en netwerkvorming tussen hulpverleners onderling en tussen professionele organisaties en zelforganisaties.

Voor wie?

De toolkit is bedoeld voor alle gemeenten, lokale organisaties en hulpverleners die zich sterk maken voor migranten met homoseksuele gevoelens. Gemeenten kunnen de toolkit gebruiken als blauwdruk voor gemeentelijk beleid. Voor lokale organisaties biedt deze toolkit concrete instrumenten voor de opvang, hulpverlening, ondersteuning en empowerment van migranten met homoseksuele gevoelens. Hulpverleners vinden in deze toolkit tips om de hulpverlening effectief aan te pakken.

Bestelinformatie

De toolkit is te bestellen via www.movisie.nl/publicaties. Via deze website kan de toolkit ook gratis gedownload worden.





http://www.movisie.nl