CNV Onderwijs

18 juni 2010

Verklaring sociale partners over de 'Professionele ruimte in het HBO'

Categorie: Hoger onderwijs

De afgelopen maanden is op een groot aantal hogescholen de dialoog gestart over de 'Professionele ruimte in het HBO'. Daarbij is vaak als input gebruikt de discussienota van Henk Mulders, voorzitter college van bestuur Hogeschool Edith Stein/ Expertis Onderwijsadviseurs "Professionaliteit en professionele ruimte als uitdaging in het HBO" met daarin onder andere suggesties voor de discussie (zie bijlage).

De uitkomsten van het proces zijn uiteindelijk gepresenteerd op een Rondetafelconferentie in mei 2010. De conclusie was dat het van groot belang is de dialoog gaande te houden. De werkwijze van het afgelopen jaar, waarin hogescholen werden uitgenodigd hun ervaringen te delen, zal worden gecontinueerd. Er zullen verbindingen worden gelegd naar good practices uit andere sectoren. Ook zal er aandacht zijn voor hogescholen waar de dialoog over professionele ruimte nog niet op gang is gekomen o.m. door te laten zien welke winst er te behalen valt met de dialoog en voor de vraag hoe de dialoog op de werkvloer betekenisvol kan worden gemaakt.

In bijgevoegde gemeenschappelijke verklaring maken sociale partners zich hard voor intensivering van het proces in de komende periode. Sociale partners hebben afgesproken dat zij in mei 2011 wederom bijeen zullen komen in een Rondetafelconferentie om de voortgang te bespreken en te bezien of en zo ja welke aanvullende acties nodig zijn.

Professionaliteit en professionele ruimte als uitdaging in het HBO

Gemeenschappelijke verklaring sociale partners over de professionele ruimte in het HBO

---