VU medisch centrum

Samenwerking GGZ inGeest - VU medisch centrum

Helft van Nederlandse HIV patiënten heeft psychische problemen

17 juni 2010

Vanwege zijn vijfjarig bestaan hield het Kenniscentrum 'Hiv en psychische klachten' van GGZ inGeest op 11 juni een symposium in VUmc. GGZ inGeest en VUmc werken nauw samen om de behandeling van deze patiëntengroep te optimaliseren. De uitwisseling van kennis op het symposium moet dus uiteindelijk ook ten goede komen aan de patiënt, vertelt organisator en psychiater Annemiek Schadé.

"In Nederland heeft 50 tot 60 procent van de mensen met hiv psychische problemen. De nadruk ligt daarbij op depressieve klachten, persoonlijkheidsstoornissen en alcohol- en drugsgebruik. Het werkt twee kanten op. Mensen met psychische klachten hebben een grotere kans om hiv op te lopen, omdat ze minder vaak veilig vrijen. Ze zijn onverschillig of kunnen minder goed voor zichzelf opkomen als ze seks hebben. En daarnaast is het zo dat hiv ondanks alle medicatie een forse ziekte is, die ook nog omringd is met taboes en discriminatie. Ook dat leidt tot psychische klachten. Die klachten kunnen hun welzijn en hun behandeling negatief beïnvloeden. Het is dus zeker belangrijk om aandacht te besteden aan het onderwerp hiv en psychische klachten", aldus Annemiek Schade.

Korte lijnen
Als psychiater staat Annemiek Schade model voor de samenwerking tussen VUmc en GGZ inGeest op het gebied van hiv en psychische klachten. Ze verdeelt haar werktijd over VUmc en GGZ inGeest. "Bij GGZ inGeest hebben we een gespecialiseerde polikliniek - de enige in Amsterdam - én het Kenniscentrum 'Hiv en psychische klachten'. In VUmc houd ik wekelijks overleg met de infectiologen over dit onderwerp. Omdat ik op twee locaties werk, zijn de lijnen heel kort. Patiënten kunnen vanuit VUmc dus heel makkelijk doorverwezen worden naar de polikliniek voor behandeling van hun psychische problemen. Veel deskundigheid die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, was terug te zien op het symposium van 11 juni."

Snellere herkenning
Op het symposium kwam een breed scala van onderwerpen aan bod. Sprekers behandelden onder meer de specifieke problemen van mensen met een Afrikaanse of islamitische achtergrond en van homoseksuele mannen. Ook actuele onderwerpen als de intensieve behandeling van hepatitis c en cognitieve stoornissen bij hiv-patiënten stonden op de agenda. "We hebben zo veel mogelijk professionals bijgeschoold over de verschillende aspecten van hiv en psychische klachten en tevens een speciaal handboek uitgegeven dat is toegespitst op de Nederlandse situatie. Die kennisvermeerdering leidt er hopelijk uiteindelijk toe dat de psychische klachten van patiënten nog sneller herkend en behandeld worden."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer