Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

`Ons gaan klop': tevredenheid over resultaten

Publicatiedatum: 18-6-2010 13:42:41

REGIO - De politie Gelderland-Midden kijkt met tevredenheid terug op de actieweek `Ons gaan klop!' Van 14 tot en met 18 juni heeft de politie in de meeste gemeenten 112 mensen gehoord over hun betrokkenheid bij tal van zaken. Van hen zijn er 46 aangehouden (waaronder 11 mensen met openstaande boetes of vonnissen en 16 mensen die tijdens actie Ochtendgloren werden aangehouden). Hiermee heeft het korps 72 extra zaken afgerond bovenop de lopende zaken. In totaal werkten ongeveer 45 politie-ambtenaren mee. De politie Gelderland-Midden sluit niet uit dat dit jaar nog een actieweek wordt gehouden.

De actieweek richtte zich vooral op geweldszaken, hoewel ook oplichtingszaken en diefstallen aan bod kwamen. De meeste mensen die zijn gehoord waren per brief uitgenodigd aan het bureau voor het afleggen van een verklaring. Enkele personen werden -gezien de ernst van het feit- aangehouden, anderen werden aangehouden toen ze niet kwamen opdagen.

Doelstelling gehaald
Doelstelling van de week was het oplossen van 60 zaken en het horen van evenveel verdachten. Dat doel is meer dan gehaald. Belangrijker is echter dat de politie duidelijk heeft willen maken, dat alle zaken die door burgers worden aangedragen, vroeg of laat maar altijd worden opgepakt. Bovendien heeft het korps de opsporing een impuls willen geven.

Innen van achterstallige boetes
In het kader van `Ons gaan klop!' heeft de parketpolitie bovendien vier acties gehouden in de regio met als doel om burgers, die langere tijd hun boetes niet hebben betaald, te bezoeken. Doel is dat de boetes alsnog worden betaald; in het uiterste geval werd men meegenomen naar het bureau. Daarbij werden 11 personen aangehouden die in totaal nog 107 dagen celstraf hadden openstaan. Bovendien werd in totaal een bedrag van 5190,05 euro aan openstaande boetes geïnd. Omdat sommigen niet konden of wilden betalen, werden in totaal 13 auto's in beslag genomen.
Overigens valt op dat de acties er kennelijk toe hebben geleid dat diverse personen deze week hun openstaande boete alsnog en uit eigen beweging hebben betaald; dit bedrag loopt op tot ongeveer 15.000 euro (bovenop de geïnde boetes tijdens de acties).

ANPR
Tijdens de actieweek `Ons gaan Klop' werd ook gebruik gemaakt van een politieauto die is uitgerust met camera's die kentekens scannen van auto's (ANPR). In de computer in deze auto zijn allerlei gegevens ingevoerd die aan kentekens zijn gekoppeld, zoals openstaande boetes, gestolen auto's en gestolen kentekenplaten enzovoort. De computer is verbonden met een schermpje op het dashboard en een camera. De camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, geeft ANPR een signaal (`hit'). Op het schermpje verschijnt een foto van het kenteken met daaronder het kenteken zoals ANPR het gelezen heeft. Verder kan men in één oogopslag zien welk type auto het is, wie de eigenaar is en, het belangrijkst, waarom hij/zij in het bestand staat.

Ochtendgloren
In het kader van `Ons gaan klop' participeerde de politie Gelderland-Midden nadrukkelijk in de actie Ochtendgloren van het korps landelijke politiediensten in de nacht van 14 op 15 juni op de A325 tussen Arnhem en Nijmegen. Daarbij werden 16 mensen aangehouden, waaronder een persoon met een doorgeladen pistool en een hakbijl. Met de ANPR-auto werden automobilisten achterhaald met samen 3600 euro aan achterstallig belastinggeld. Bovendien werd een Duitser aangehouden met ongeveer 200 gram heroïne (straatwaarde 10.000 euro). De parketpolitie trof bovendien vier personen die nog boetes moesten betalen. Eén van hen stond 23 keer genoteerd voor een bedrag van ongeveer 6000 euro. Zijn auto werd buiten gebruik gesteld. Bovendien werden tientallen mensen bekeurd voor diverse verkeersovertredingen.

Op
http://www.politie.nl/gelderland-midden/projecten/ons_gaan_klop/ons_gaa n_klop.asp is een compleet overzicht te vinden van de meeste aanhoudingen en acties.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---