Watersportverbond - KNWV

Impressie van de ledenvergadering van het verbond

vrijdag 18 juni 2010

Bijna een maand geleden, woensdagavond 19 mei, was in Bunnik de ledenvergadering van het Watersportverbond. Op de agenda stond het jaarverslag, de Taskforce en de verenigingsgesprekken tijdens de HISWA. Een impressie.

Jaarvergadering Watersportverbond Tijdens de vergadering waren er 37 verenigingen vertegenwoordigd door 54 bestuursleden. 27 verenigingen hadden zich afgemeld. Het Watersportverbond hoopt op de
najaarsvergadering op zaterdag 20 november op een iets hogere opkomst. Daarnaast waren er ook nog vertegenwoordigers aanwezig van een aantal klassenorganisaties, regioteams en raden.

Van Tuyll
Voorzitter Hugo Snoekc opende de vergadering met de mededeling dat hij de vorige dag namens het Watersportverbond de Van Tuyl-beker in ontvangst mocht nemen tijdens de jaarvergadering van NOC*NSF. Het Watersportverbond had deze trofee pas een keer in eerder, in 1981, verdiend. De Van Tuyll-beker wordt jaarlijks uitgereikt aan de best presterende sportbond in Olympische Klassen. Mede door de goede resultaten in 2009 van Lisa Westerhof en Lobke Berkhout (goud op het WK 470) en Dorian van Rijsselberghe (brons op het WK RS:X) verdiende het Watersportverbond deze eer.

Jaarverslag
Voor het eerst was het inhoudelijke en het financiele jaarverslag geïntegreerd in één document. Het is nog even zoeken naar de juiste vorm, maar men is wel tevreden over deze verbetering. De Controleraad deed verslag van de uitgevoerde controle. De raad sprak haar
tevredenheid uit over het feit dat het vermogen van het
Watersportverbond is toegenomen. De raad adviseerde de vergadering om het jaarverslag goed te keuren, aldus geschiedde.

Meevallers
Penningmeester Bert Slob kon twee meevallers melden. De eerste is dat we een flink bedrag aan BTW kunnen terugvorderen over de afgelopen jaren bij de Belastingdienst en het tweede is dat we van NOC*NSF tot 2012 bijna drie ton extra vrij besteedbare subsidie ontvangen. Deze laatste meevaller komt voort uit hogere opbrengsten bij De Lotto.

Taskforce
In de najaarsvergadering heeft het bestuur een Taskforce ingesteld. De opdracht van de Taskforce was onder andere om voor de toekomst structurele ontwikkelingen aan de opbrengsten- en kostenkant in kaart te brengen vergezeld van advies over de verdeling van de opbrengsten over de sectoren. Door de omvangrijke opdracht heeft het bestuur van het Watersportverbond de stukken van de Taskforce pas kort voor de jaarvergadering kunnen inzien. In juni zal het bestuur de berekeningen van de Taskforce bespreken samen met de controleraad. Daarnaast is het management van het bureau momenteel bezig met een
meerjarenbeleidsplan. In de najaarsvergadering zullen de resultaten van deze gezamenlijke inspanningen verder besproken worden.

Verslag verenigingsgesprekken
Willem Dekker (bestuurslid Toervaren) deed verslag van de
verenigingsgesprekken die hebben plaatsgevonden tijdens Boot Holland en de HISWA Amsterdam Boat Show. In totaal is er met 101 verenigingen gesproken in het 'clubhuis' van het verbond. Uit die gesprekken blijkt met name dat verenigingen problemen ondervinden met het CWO-systeem. Ongeveer 40% heeft zijn instructeurs op niveau, 40% volgt dit jaar en 20% zal langer nodig hebben. Verder waren belangrijke gesprekspunten de vrijwilligers van de verenigingen en het creëren van meer kader, het milieu en aanverwante aspecten en baggeren. Verder gaf de
gastvrijheidsregeling een leuke en genoeglijke discussie over de vraag of de regeling behouden moet worden of niet, of te veranderen.