CDA

Verhagen: VVD moet nu leiderschap tonen
vrijdag 18 juni 2010
Deze week sprak CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen meerdere malen met informateur Uri Rosenthal. Tijdens die gesprekken heeft Verhagen bij herhaling aangegeven dat de grootste partij de VVD en de grootste winnaar de PVV moesten bekijken of ze samen tot overeenstemming konden komen. âHet zou een zinloze exercitie zijn om nu aan te schuiven, terwijl er nog niet een begin van overeenstemming is tussen PVV en VVD. En met name of de grote principiële verschillen tussen die partijen te overbruggen zijn. Immers er zijn niet alleen grote verschillen tussen CDA en PVV, maar ook tussen VVD en PVVâ aldus Verhagen. Gisteren constateerde Rosenthal dat het vormen van een kabinet met daarin VVD en PVV niet tot de mogelijkheden behoort.
Â
In reactie zei Verhagen te moeten constateren dat de VVD deze conclusie trekt zonder dat er een serieuze inhoudelijke poging is ondernomen om er samen uit te komen. âAls ze werkelijk een coalitie van VVD, PVV en een derde partij hadden willen vormen, dan hadden ze daar wel toe kunnen besluitenâ aldus de CDA fractievoorzitter. Â
Vrijdag werd Verhagen opnieuw uitgenodigd bij de informateur. Na afloop zei Verhagen âHet is nu aan de VVD om leiderschap te tonen in het formatieproces. Ik ga nu geen voorkeur uitspreken hoe het verder moet in de kabinetsformatie. Ik heb steeds gezegd niks uit te sluiten, maar het is aan de VVD als grootste partij om nu keuzes te maken. Het zijn van de grootste partij is niet alleen leuk op de verkiezingsavond, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich meeâ.