Gemeente Almere

Bijzondere architectuur in het zonnetje

18-06-2010

Banner architectuurplaquettes In het Stadscentrum van Almere wordt op zaterdag 19 juni opnieuw een aantal bijzondere bouwwerken geëerd met een architectuurplaquette. In navolging van onder andere de Nieuwe Bibliotheek en Casa CASLa, worden zes gebouwen van gerenommeerde (inter)nationale architecten eens extra in het zonnetje gezet.

De architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) en geldt als een permanent visitekaartje voor bijzondere gebouwen. De plaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.

Zes bijzondere bouwwerken

De zes bouwwerken die geëerd worden met een plaquette, zijn allemaal in de afgelopen tien jaar gebouwd in het centrum van Almere. Ze vallen op door hun asymmetrische vormen of door het bijzondere gebruik van ruimte en bouwmateriaal. Het gaat om:

The Jewel (locatie New Yorker aan de Diagonaal); De Smaragd (locatie HEMA aan de Diagonaal);
De Citadel (locatie Sasha aan de Citadel);
The Angle (locatie Koning Viscircus op het Belfort); Utopolis (locatie op het Forum);
The City (locatie op de hoek van het Forum en de Esplanade).

Keur aan architectuurevenementen

De komende tijd zijn er nog meer activiteiten rondom de bijzondere architectuur in Almere. Op zaterdag 26 juni organiseert architectuurcentrum CASLa de jaarlijkse Dag van de Architectuur. Deelname aan het uitgebreide programma is gratis. Meer informatie vindt u op www.casla.nl.

In het weekend van 11 en 12 september wordt er een speciale architectuurroute gepresenteerd en organiseert CASLa de architectuurmanifestatie `Almere: Mirror of the World'. Ook wordt de laatste serie plaquettes in het Stadscentrum onthuld. Bovendien neemt Almere op feestelijke wijze het stokje over van Spijkenisse als officiële plaquettestad van Nederland.

Houd www.almere.nl/architectuurplaquette in de gaten voor meer informatie over deze activiteiten en voor het laatste nieuws rondom de architectuurplaquettes.

Ter erkenning van de bijzondere en moderne architectuur in het Stadscentrum hebben MAB Development, Unibail Rodamco en de gemeente Almere deze plaquettes gezamenlijk mogelijk gemaakt.