Rijksvoorlichtingsdienst

Politiesamenwerking tussen Nederland en Indonesië

Nederland en Indonesië breiden hun samenwerking op politiegebied uit. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Indonesische Nationale Politie (INP) hebben in Jakarta een Memorandum of Understanding (MoU) getekend over politiesamenwerking bij het bestrijden van grensoverschrijdende misdaad, het bestrijden van terrorisme, de zorg voor veiligheid en openbare orde, vervoer en management/leiderschap.

Afgesproken is om via de uitwisseling van kennis en kunde de effectiviteit van de Indonesische politie te vergroten via het verzorgen van opleidingen, trainingen, symposia en conferenties. De Nederlandse Politieacademie vervult hierbij een belangrijke rol. Bij het geven van trainingen - bijvoorbeeld op het gebied van financieel rechercheren - staat het principe van 'train the trainer' voorop. Op die manier wordt de effectiviteit en efficiency van de samenwerking gewaarborgd. De overeengekomen samenwerking levert een directe bijdrage aan het voorkomen van corruptie en het bevorderen van goed bestuur in Indonesië.

Namens de Indonesische Politie tekende generaal Bambang Hendarso Danuri, het hoofd van de INP.

Met het ondertekenen van het MoU wordt de bestaande samenwerking verder verbreed en verdiept. Het MoU is tot stand gekomen op nadrukkelijk verzoek van de Nationale Politie van Indonesië, een organisatie met ongeveer 400.000 medewerkers.

Het MoU is afgesloten voor de duur van vijf jaar.