Warchild


Wat een affiche!

18 juni 2010 - Noord-Oegandese kinderen brengen hun situatie onder de aandacht op het voetbalveld

Gulu, Uganda, 16 juni 2010 -Ruim 5.000 kilometer zuidelijker trapt Spanje af tegen Zwitserland in Durban. In Gulu, Noord-Uganda staan op datzelfde moment de voetbalteams van War Child en Text to Change tegenover elkaar om de International Day of the African Child te vieren en te strijden om hun eigen kampioenschap.

Rijendik staat de jeugd van Gulu donderdagmiddag langs het Cruyff Court in Gulu. Een enorme hoosbui van enkele minuten geleden verandert daar niets aan. Want de wedstrijd tussen een team van Text to Change, partner van War Child in Uganda, en het War Child elftal staat op het punt van beginnen. Om 16.00 klinkt het eerste fluitsignaal, met op de achtergrond het lied van het WK.

War Child en Text to Change brengen tijdens de International Day of the African Child met de voetbalwedstrijd de situatie van kinderen in Uganda onder de aandacht. Waar nog altijd de gevolgen van 20 jaar oorlogvoering zichtbaar zijn. Geweld tegen kinderen is nog aan de orde van de dag, het onderwijs is onder de maat en kinderrechten worden nog dagelijks geschonden. Rond het veld hangen spandoeken, twee televisiestations en de Ugandese krant Observer doen verslag van de dag.

De shirts van FC Barcelona en Feyenoord flitsen voorbij. Beide sponsoren (van respectievelijk Text to Change en War Child) hebben de kinderen in professionele tenues gestoken. Het spel golft op en neer. Na 10 minuten vindt het War Child team een gaatje in de Text to Change verdediging, spits Michael prikt de 1-0 binnen. Text to Change voert de druk op scoort vlak voor rust 1-1, dankzij een fraaie treffer van middenvelder Edison. Een zenuwslopende penaltyreeks moet de beslissing brengen. Uiteindelijk neemt Text to Change de strafschoppen net wat beter, zodat zij uiteindelijk hun eigen World Cup omhoog mogen houden.

De belangrijkste overwinning van de dag is dat de kinderen zich helemaal hebben kunnen uitleven en dat de problemen van vele kinderen weer onder de aandacht zijn gebracht. Een afgetekende overwinning voor het Afrikaanse kind!

Text to Change is een Nederlandse organisatie die SMS inzet om problemen als HIV/AIDS en malaria en schending van kinderrechten aan te pakken. Tijdens de International Day of the African Child worden de slachtoffers herdacht die deelnamen aan een opstand in Soweto in 1976. Ongeveer 10.000 zwarte scholieren en studenten protesteerden tegen de slechte staat van het onderwijs. Honderden jonge studenten werden daarbij neergeschoten. In de protesten die in de weken daarop volgden, werden meer dan honderd mensen gedood, duizenden mensen raakten gewond.