Woningzoekenden dupe van overhaaste invoering Europese richtlijn

18/06/2010 15:20

De Nederlandse Woonbond

PERSBERICHT AEDES/WOONBOND

Minister negeert Nederlandse ruimte binnen Europese regels woningtoewijzing

Woningzoekende dupe van overhaaste invoering Europese richtlijn

Ondanks veel bezwaren en onduidelijkheden wil Minister Van Middelkoop al op 1 oktober een Europese richtlijn over toewijzing van sociale huurwoningen invoeren. Daardoor dreigen meer dan 650.000 huishoudens met een middeninkomen niet langer in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, terwijl zij geen alternatieven hebben op huur- of koopmarkt. Aedes en Woonbond pleiten voor uitstel, wat in overleg met de Europese Commissie mogelijk is.

Op basis van een nieuwe Europese richtlijn zouden huishoudens met een inkomen boven 33.000 euro niet langer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, tenzij er sprake is van een uitzonderingsituatie. Onderzoeksinstituut RIGO heeft berekend dat daardoor ruim 650.000 huishoudens in de problemen komen als zij een andere woning zoeken. Het meest in de knel komen mensen of gezinnen met een bescheiden middeninkomen, waaronder veel jongeren (tussen 25 en 35 jaar) en ouderen. Rekeninghoudend met daadwerkelijke verhuizingen, worden in het eerste jaar meteen 43.000 huishoudens met dit probleem geconfronteerd.

Ondanks alle bezwaren wil Minister Van Middelkoop de regeling toch op 1 oktober invoeren. Aedes en Woonbond vinden dat volstrekt onverantwoord: "Ruim 650.000 huishoudens worden aan hun lot op de woningmarkt overgelaten. Juist nu de urgentie van de situatie op de woningmarkt voor iedereen duidelijk is geworden, krijgen we te maken met een regeling die het allemaal nog veel erger maakt."

Geen huurhuis en koophuis onbereikbaar

Deze huishoudens komen niet langer in aanmerking voor een huis van een woningcorporatie, maar tegelijkertijd maken zij in hun regio nauwelijks kans om een passende koopwoning te vinden. Het probleem speelt in het grootste deel van het land, zo blijkt uit het RIGO-onderzoek. Ook hebben zij nauwelijks alternatieven op de huurmarkt: slechts anderhalf procent van het commerciële huuraanbod is betaalbaar voor meerpersoons-huishoudens tot 65 jaar.

Minder nieuwbouw en eenzijdiger wijken

Als gevolg van de Europese richtlijn dreigt verder de nieuwbouwproductie terug te lopen en daarmee de werkgelegenheid in de bouw. Ook een eenzijdige samenstelling van wijken en een nog slechter functionerende woningmarkt liggen op de loer. Los van deze dramatische maatschappelijke effecten is invoering van de regeling op korte termijn praktisch onuitvoerbaar, het zou tot chaos in de toewijzing van huurwoningen leiden. Mensen die al jaren op de wachtlijst staan, zouden ineens niet meer in aanmerking komen voor een woning.

Uitstel en meer ruimte mogelijk

Middels een motie heeft de Tweede Kamer eerder de Minister gevraagd met betrokken partijen te overleggen over invoering van de regeling. Aedes en de Woonbond hebben in het overleg met de Minister met klem gewezen op alle inhoudelijke en praktische bezwaren. Het ligt voor de hand de invoering van de Europese regels op een later tijdstip mee te nemen in de nieuwe Woningwet, stellen zij.

Uitstel is - in overleg met de Europese Commissie - mogelijk, blijkt uit juridische adviezen. En de Europese Commissie zal het Nederlandse Kabinet - als zij dat wil - ruimte bieden de regeling aan te passen aan de Nederlandse situatie. Zo bleek uit bespreking in het Europees Parlement.








Aedes