Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 18 juni

Alkmaar, 18-06-2010 o 15.00 uur

Verdachten van mysterieuze bedreiging melden zich

Schagen, vrijdag 18 juni 2010.

Aandacht voor een politiebericht in de lokale media van deze week heeft geholpen om een mysterieuze zaak op te lossen. Twee jongens van 16 jaar uit Oudesluis en Anna Paulowna hebben zichzelf gistermiddag bij de politie gemeld als betrokkenen. Er waren daarnaast nog enkele tips binnen gekomen die ook naar hen zouden hebben geleid.

Het ging om een vermeende bedreiging van een oudere dame in een goudkleurige brommobiel afgelopen maandagmiddag in Oudesluis. Twee tienermeisjes op de fiets waren rond 16.30 uur op Grote Sloot daar getuige van. Hen kwam een goudkleurige brommobiel tegemoet die reed in de richting van Schagen. In dat kleine autootje zat, zo meenden zij, een oudere vrouw van een jaar of 60 met naast haar een blanke man van rond de 25 jaar oud. De man hield een pistool gericht op de vrouw. Bij het passeren van de meisjes richtte hij het wapen even op hen. De brommobiel verdween in een bocht uit het zicht van de meisjes. Ze waren geschrokken en verbaasd. De politie hield er rekening mee dat de oudere vrouw is bedreigd maar er kwam geen aangifte binnen.

Imitatiepistool

Achteraf gezien is dat ook niet vreemd want de jongens verklaarden dat ze naast elkaar in de brommobiel zaten en dat er geen sprake was van een oudere vrouw in het voertuig. Ze gaven wel toe dat ze over een bij de wet verboden plastic imitatiepistool beschikten. Ze zouden dat ook hebben gericht op de meisjes en tevens zouden ze met plastic kogeltjes uit het wapen onderweg op verkeersborden geschoten hebben. Ook hebben zich enkele andere voorbijgangers gemeld die het duo hebben gezien met het wapen. De beiden jongens hebben al contact gehad met de wijkagent en worden vandaag door de recherche uitgenodigd om een uitgebreide verklaring af te leggen en het wapen in te leveren.

Kwart van bromfietser opgevoerd

Alkmaar, donderdag 17 juni 2010.

De politie controleert extra op opgevoerde bromfietsen. Daar heeft de politie twee goede redenen voor: bromfietsen leveren veel overlast op en er gebeuren veel ernstige ongevallen met bromfietsen, meestal wegens het rijden met een te hoge snelheid.

In de middaguren heeft de politie een bromfietscontrole gehouden op de Oude Helderseweg. Daarbij werden 78 bromfietsen gecontroleerd en op de rollentestbank gezet. Hieruit bleek dat er 17 brommers opgevoerd waren en daarmee de constructiesnelheid overschreden. De hoogst waargenomen mogelijke snelheid was 85 km/u terwijl maximaal 45 is toegestaan.

Hiernaast droegen 2 bestuurders geen helm (boete 60 euro), hadden er drie geen goede reminrichting en was er één met gladde banden.

Van 19.00 tot 21.00 uur werd de controle voortgezet op de Vondelstraat. Daarbij werden 23 voertuigen gecontroleerd waarbij 6 overtredingen van de constructiesnelheid werden waargenomen. De hoogst gemeten mogelijke snelheid was hier 75 km/u.

In de avond, rond 21.00 uur werd op de Rustenburgerweg in Ursem nog een 54-jarige bromfietser uit Ursem betrapt die reed met een snelheid van 82 km/u terwijl 45 was toegestaan. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Verdachte aangehouden na vernieling

Den Helder, donderdag 17 juni 2010.

Rond 19.45 uur werden twee 16-jarige jongens uit Den Helder op heterdaad betrapt bij het vernielen van een reclamebord bij een supermarkt aan de Meeuwenstraat. Eén van hen kon ontkomen, de andere werd door de politie aangehouden. Ze hadden het metalen bord, met een nieuwwaarde van 350 euro, kromgetrokken. Tegen de verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt, de identiteit van de gevluchte verdachte is bekend.

Italiaan stoned achter stuur

Hoorn, vrijdag 18 juni 2010.

Rond middernacht zagen agenten op de Oostergouw een 36-jarige Italiaanse automobilist slingerend rijden in de richting van de Westfrisiaweg. Nadat de man aan de kant was gezet en het portier van zijn auto was geopend roken de agenten een indringende wietlucht.

Hij is als verdachte van rijden onder invloed van een stof die de rijvaardigheid nadelig kan beïnvloeden aangehouden. Van de man is aan het bureau bloed afgenomen door een arts. Dit wordt opgestuurd naar het Nederlands Forensich Instituut om te onderzoeken om welke stof het precies ging. De man werd opgesloten omdat er mogelijk ook nog een gevangenisstraf van 120 dagen voor hem open staat.

Drankrijder

Callantsoog, vrijdag 18 juni 2010.

Rond 01.30 uur werd bij een routinecontrole op de Duinweg een 25-jarige automobilist uit Den Helder betrapt op het rijden onder invloed. De man blies aan het bureau 345 ug/l (tot 220 toegestaan) en kreeg een proces-verbaal.

Brandje in duingebied vanzelf uit

Egmond aan Zee, donderdag 17 juni 2010.

Rond 22.00 uur werd door een oplettende recreant vanuit het duingebied gemeld dat er een klein brandje was ontstaan in het Duinreservaat, westelijk van de Van Oldenborghweg.

Alle hulpdiensten, zoals brandweer, de boswachter en de politie gingen onmiddellijk op onderzoek uit. Hierbij werd ook een politiehelikopter de lucht in gestuurd. Deze kon echter geen brandhaard ontdekken.

Agenten zijn met de melder het duingebied ingegaan en toen werd een brandhaard aangetroffen. Er was zon 10 vierkante meter helm in brand gegaan doch het vuur was uit zichzelf gedoofd. De politie stelt een nader onderzoek in.

15-jarige jongen onwel door drank

Julianadorp, donderdag 17 juni 2010.

Rond 20.30 uur moest de politie de ambulance assisteren op een adres in Middelzand. Daar werd een 15-jarige jongen onder controlegehouden door zijn vrienden. Hij was ondanks zijn jeugdige leeftijd zodanig onder invloed van drank dat hij niet meer op zijn benen kon staan en zijn vrienden maakten zich zorgen omdat hij agressief werd.

Na de komst van een politieagent wilde hij wegrennen maar de agent hield hem tegen door hem een duwtje te geven waardoor hij in het gras ten val kwam. Ambulancepersoneel heeft hem ter plaatse onderzocht maar zag geen aanleiding om hem te vervoeren naar het ziekenhuis. Er werd contact opgenomen met de vader van de knul in het centrum van Den Helder maar die zag geen reden om hem op te halen. Hij mocht bij zijn vrienden blijven. De jongen kreeg wel een bekeuring wegens openbare dronkenschap.

Motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval

Warmenhuizen, donderdag 17 juni 2010.

Rond 23.15 uur hoorden campinggasten van een terrein aan de Groet een motor aan komen rijden en na hevig remmen hoorden ze niets meer. Toen ze polshoogte gingen nemen zagen ze dat een 56-jarige man uit Schoorl met zijn motor van de weg af was geraakt nabij de kruising met de Diepsmeerweg. De man was met motor en al een door onbekende oorzaak een sloot ingereden en had zelf kans gezien op de kant te kruipen. Hij was gewond. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar waar hij buiten levensgevaar is opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Fietsster zwaar gewond na botsing met bromfietser

Petten, vrijdag 18 juni 2010.

Rond 07.10 uur vond er op de Westerduinweg, ter hoogte van het ECN, op het (brom)fietspad een aanrijding met letsel plaats. Een 44-jarige vrouw uit Petten op een fiets reed in de richting van Sint Maartenszee op de linkerkant van het fietspad. Van achter haar kwam een 18-jarige jongen uit Alkmaar op een bromfiets aanrijden in dezelfde richting. Hij wilde haar rechts inhalen en waarschuwde haar daar ook mondeling voor, zo verklaarde hij.

Op het moment dat hij zijn manoeuvre uitvoerde ging de vrouw echter naar rechts en werd ze aangereden. De vrouw kwam ten val op het wegdek en liep hoofdletsel op. Er werd assistentie verleend door een traumahelikopter. De vrouw is vervoerd naar het ziekenhuis waar ze in kritieke toestand is opgenomen. De verkeersongevallendienst van de politie heeft een onderzoek ingesteld. Daaruit is gebleken dat de bromfiets niet opgevoerd was. De bromfietsbestuurder is aangehouden als verdachte van het veroorzaken van een aanrijding met zwaar lichamelijk letsel. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Bejaarde man ernstig gewond na overval, politie zoekt getuigen (tevens homepagebericht)

Den Helder, vrijdag 18 juni 2010.

Rond 07.45 uur heeft er een overval plaatsgevonden op een woning aan de Korte Vliet in Den Helder. De woning staat voor de manege Noorderlicht.

Een dader kwam het huis binnen via de achterdeur. In de bijkeuken zat de 79-jarige bewoner. De dader eiste geld en sloeg de man met een onbekend gebleven voorwerp hard op zijn hoofd. De man liep een grote hoofdwond op en viel op de grond. De dader is hierna gevlucht. De buit is vooralsnog onbekend. Het is ook niet bekend of hij met een vervoermiddel was.

Het slachtoffer werd eerst geholpen door zijn vrouw die op het moment van de overval elders in huis verbleef. Hij was nog bij kennis maar had een flinke hoofdwond opgelopen en hij is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar en verkeerd nog in kritieke toestand.

Getuigenoproep

De politie is gestart met een groot onderzoek. De forensische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld en er wordt een buurtonderzoek gehouden.

Kunt u inlichtingen verschaffen over deze gewelddadige overval? Neem dan telefonisch contact op met de recherche in Den Helder: 0900-8844.

Wilt u om bepaalde redenen anoniem blijven? Dan kunt u bellen met Meld Misdaad anoniem: 0800-7000.