Gemeente Sittard-Geleen


charset="utf-8"


+0200"

PERSBERICHT

080_2010

Evaluatie pilot buitengebied Born en Berghaven

Sittard-Geleen, 18 juni 2010 - Het college van burgemeester en wethouders heeft in 2009 een pilotproject uitgevoerd voor de handhaving van illegale bouwwerken in het buitengebied van Born en in de Berghaven. Deze pilot is opgestart na gesprekken hierover met de heemkundevereniging Bicht en verzoeken vanuit de gemeenteraad. Doel van de pilot was om te onderzoeken of we door middel van handhaving het aanzien van het buitengebied Born en de Berghaven konden verbeteren.

Uit de pilot is gebleken dat het, ondanks het feit dat in het buitengebied van Born en de Berghaven een groot aantal bouwwerken staat waarvoor geen bouwvergunning is aangevraagd, door diverse wet- en regelgeving erg lastig om daartegen op te treden. Deze bouwwerken, meestal kleine, bouwvallige stalletjes voor dieren, materiaal en rommel, waren al aanwezig toen het bestemmingsplan 'Buitengebied Born' in 1985 ter inzage werd gelegd. Op basis van het overgangsrecht uit dat bestemmingsplan kan de gemeente niet handhavend optreden zolang die bouwwerken niet worden gewijzigd of opnieuw gebouwd. Omdat er op dit moment geen geldend gemeentelijk beleid is voor schuilstallen in het buitengebied, kan ook tegen die stallen niet worden opgetreden.

Tegen bouwwerken die na 1 januari 2009 zijn geplaatst zonder bouwvergunning wordt uiteraard wel handhavend opgetreden.

Naar aanleiding van deze pilot worden nu verdere stappen gezet om tot verfijning te komen van de wet- en regelgeving voor het buitengebied. De resultaten en knelpunten uit deze pilot worden meegenomen bij de actualisatie van bestemmingsplannen voor de verschillende buitengebieden in onze gemeente. Ook wil de gemeente regels op gaan stellen voor schuilstallen voor dieren in het buitengebied.

Resultaten van de pilot

Uit de inventarisatie van het gebied zijn begin 2009 52 objecten naar voren gekomen die niet voldoen aan vergunningen en regels. De stand van zaken nu is als volgt:

Objecten

aantallen

Bouwwerken met vergunning

2

Vrijwillig verwijderd zonder aanschrijving naar aanleiding van algemene communicatie

4

Verwijderd na aanschrijving

2

Wordt verwijderd als gevolg van ontgrindingproject *

7

Overgangsrecht BP 1985 schuilstal **

18

Overgangsrecht BP 1985 tuinberging***

11

Schuilstallen (in afwachting van beleid nog niet aangeschreven)

7

Tuinbergingen


1


* Als gevolg van de grindwinning Maaswerken verdwijnen deze objecten gedurende het project


** het aantal schuilstallen dat onder het overgangsrecht bestemmingsplan buitengebied Born uit 1985 valt


*** het aantal tuinbergingen dat onder het overgangsrecht bestemmingsplan buitengebied Born uit 1985 valt

In het hele gebied zijn eigenaren van verschillende percelen aangesproken over de rommel op hun perceel. Zij hebben naar aanleiding hiervan actie ondernomen.

Berghaven

In de Berghaven in het gebied waar de woonboten liggen, wordt vanaf 1 januari 2009 actief gehandhaafd tegen bouwwerken die zonder bouwvergunning worden geplaatst. Vooral handhaving op de bouwkundige staat van woonboten blijkt in de praktijk niet goed mogelijk, omdat er geen geldende woonbotenverordening is die eisen stelt aan de staat en het aanzien van woonboten. Rijkswaterstaat is, als eigenaar van het talud en de dijk aangesproken op de aanwezig rommel, waarna dit is opgeruimd. Ook een half gezonken schip is verwijderd.


---