Rijksoverheid


Nederland en Gazprom tekenen overeenkomst over ontwikkeling Yamal-gebied

Nieuwsbericht | 18-06-2010

De Nederlandse Project Delta Group en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hebben vrijdag 18 juni 2010 in Sint Petersburg een strategisch samenwerkingsakkoord ondertekend over energie-efficency, productie, transport en ondergrondse opslag van gas, milieubescherming, het winnen van gas in moeilijke bereikbare gebieden en het ontwikkelen van nieuwe gasvelden op het Russische schiereiland Jamal.
De ijskoude economische motor van Rusland

* Download deze video

+ Video voor Windows Media Player Video, 13-05-2010, wmv, 00:01:49 min., 4.5 MB

+ Video voor Apple Quicktime Player Video, 13-05-2010, mp4, 00:01:49 min., 7.8 MB

+ Video voor mobiel gebruik Video, 13-05-2010, 3gp, 00:01:49 min., 1.1 MB

+ Ondertitelingsbestand Caption | 13-05-2010 | srt
Zie het origineel

Energiediplomatie

Minister Van der Hoeven en de Russische vice-premier Viktor Zoebkov waren aanwezig bij het tekenen van het raamakkoord. De bedrijven hebben door de overeenkomst vijf jaar de tijd om met plannen en offertes te komen. `Dit is een mooie opsteker voor de bedrijven en het resultaat van intensieve energiediplomatie,' zei minister Van der Hoeven na het ondertekenen van het contract.

Gasreserves

De gasvelden van Gazprom in het Jamal- en Karazeegebied herbergen 25 procent van de gasreserves in de wereld. Omdat het gas door de weersomstandigheden moeilijk te winnen is, is de Nederlandse kennis en ervaring nuttig.

De Russen hebben behoefte aan Nederlandse kennis en ervaring om het gas in dit drassige gebied te winnen. Mogelijk wordt er ook extra land opgespoten om gas te kunnen oppompen. Project Delta Groep is een samenwerkingsverband tussen ongeveer 20 Nederlandse bedrijven uit de energiewinnings- en off-shore sector en de Nederlandse overheid dat zich richt op samenwerking met Gazprom bij de ontwikkeling van nieuwe gasvelden in met name het Yamal- en Karazeegebied.

Novy Urengoy

In mei 2010 heeft een delegatie van Project Delta onder leiding van minister Van der Hoeven de stad Novy Urengoy in de Yamal-regio bezocht. Tijdens dit bezoek werd de aanzet gegeven voor het akkoord dat is ondertekend.

In Sint Petersburg werd donderdag en vrijdag het Economisch Forum gehouden. Minister Van der Hoeven en het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling ondertekenden tijdens het forum een overeenkosmt over de voorzetting van economische samenwerkingsprogramma's gericht op kennisoverdracht naar de Russische overheid. Ook werden afspraken gemaakt over gezamenlijke milieu- en waterprojecten.

Documenten en publicaties

Video: Nederland geeft Siberie gaskennis

Onder deze uitgestrekte ijskoude vlaktes in Siberie bevindt zich de grootste gasvoorraad van Rusland. Een ander klimaat dan in ...

Nieuwsbericht | 13-05-2010 | EZ