Inspectie voor de Gezondheidszorg


Aanwijzing Woon- en Werkhuis Rotterdam

Nieuwsbericht | 18-06-2010

Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS een aanwijzing gegeven aan de Stichting Woon -en Werkhuis Rotterdam, over locatie Charis in Oud-Beijerland. De minister heeft de stichting gelast om uiterlijk over een week bij die locatie het leveren van zorg te staken.

Charis is een woning voor acht jong volwassen cliënten met een autistische stoornis. Daarnaast heeft een deel van deze cliënten een licht verstandelijke beperking. De inspectie vindt dat de kwaliteit van de zorg ernstig tekort schiet.

Tijdens een inspectiebezoek van 26 april 2010 constateerde de inspectie onder meer dat de stichting niet genoeg deskundig personeel in dienst heeft en de inbedding van (goede) gedragsdeskundige expertise onvoldoende heeft geregeld. Verder is medezeggenschap voor de cliënten niet goed geregeld. Er is niet voor iedere cliënt een vastgesteld zorgplan dat in overleg met de cliënt en/of diens vertegenwoordiger tot stand is gekomen.

Ook bij eerdere inspectiebezoeken in 2005, 2006, 2007 en 2008 heeft de inspectie al een deel deze tekortkomingen geconstateerd. Dat heeft al eerder geleid tot een aanwijzing van de minister aan de stichting in 2008. Een aanwijzing is een formeel besluit waarin de minister aangeeft welke maatregelen een instelling binnen een vastgestelde termijn moet nemen om te voldoen aan verantwoorde zorg.