Gemeente Tilburg

Persbericht
18 juni 2010

Kruispunt Schouwburgring - Bredaseweg gereed

Experimenten bij voetgangersoversteken

Vandaag worden de werkzaamheden aan het kruispunt Schouwburgring - Bredaseweg - Noordhoekring afgerond en wordt het kruispunt weer opengesteld voor al het verkeer. Het kruispunt is geheel vernieuwd om aan te sluiten bij de vormgeving van de Cityring. Vanwege de werkzaamheden aan de Noordhoekring blijft er nog wel één rijstrook afgesloten vanuit de Schouwburgring richting de Noordhoekring.

Wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur en mobiliteit): "Het kruispunt is sneller gereed dan verwacht en dat is goed nieuws voor alle weggebruikers. Door nieuwe technieken te gebruiken krijgen zowel automobilisten, fietsers maar zeker ook voetgangers een veiliger en meer comfortabel kruispunt terug. Op naar het laatste te verbouwen stuk, de Noordhoekring."

Experimenten op voetgangersoversteken

Tijdens de werkzaamheden zijn ook de oversteekplaatsen voor voetgangers op het kruispunt vernieuwd. In het kader van de nota verkeerslichten worden op deze kruising twee experimenten uitgevoerd.

Bij de oversteekplaats in het midden van het kruispunt is speciaal voor de langzamere voetgangers een voorziening gemaakt die de groentijd kan verlengen. Bij de oversteekplaats ligt een grote gele tegel waarin een detectie is verwerkt. Zodra de voetganger kort op deze tegel staat, wordt de groentijd met vier seconden verlengd.

Bij de oversteekplaats ter hoogte van de begraafplaats aan de Bredaseweg is een zogenoemde Safe walk geplaatst. Een camera aan de verkeersmast registreert de voetgangers die voor het verkeerlicht wachten. Mochten de voetgangers al weg zijn voordat het licht groen wordt, dan registreert de camera dat en zorgt ervoor dat het voetgangerslicht rood blijft. Dit voorkomt dat het voetgangerslicht onnodig op groen staat en andere weggebruikers dus voor niets moeten wachten. De Safe walk is geplaatst door het bedrijf Peek Traffic bv en is uniek voor Nederland.

---