Project Gemeente Westland

2009

Jaarrekening 2009: positief resultaat ondanks crisis

Publicatiedatum: 18-06-2010

De jaarrekening van de gemeente Westland over het afgelopen jaar laat een overschot zien van EUR 11,1 miljoen. Het gaat vooral om incidentele meevallers, zoals lagere salariskosten door het in 2009 uitblijven van een nieuwe CAO, de BTW-teruggave over oude dienstjaren en minder ondersteunend personeel voor de actualisatie van bestemmingsplannen. Een aanzienlijk deel van het overschot is gevolg van het feit dat budgetten in 2009 niet volledig zijn uitgegeven, bijvoorbeeld voor het onderhoud aan een brandweerkazerne en de renovatie en vervanging van bruggen.

Hoewel het overschot anders doet vermoeden, heeft het jaar 2009 voor de gemeente Westland in financiële zin vooral in het teken gestaan van de economische crisis. Deze is van invloed geweest op de grondexploitaties en de waarde van gemeentegronden. De waarde van de gronden was eind 2009 met EUR 11 mln gedaald. Deze waardevermindering is rechtstreeks ten laste gebracht van de reserve grondbedrijf, zodat dit nadeel niet zichtbaar is in het jaarrekeningresultaat. Daarnaast zijn er als gevolg van de crisis ook stijgende uitgaven voor Werk en Inkomen, bijvoorbeeld door toename van het aantal uitkeringsgerechtigden en aanvragen bijzondere bijstand zelfstandigen. De bouwlegesopbrengsten waren in 2009 lager dan geraamd doordat er in Westland minder wordt gebouwd en verbouwd.

Daling uitkering gemeentefonds
De belangrijkste inkomstenbron van de gemeente, de algemene uitkering uit het gemeentefonds, heeft in 2010 nog weinig te lijden gehad van de recessie. In de loop van 2009 is wel duidelijk geworden dat de gemeente voor de jaren vanaf 2011 rekening moet houden met een flinke daling van de algemene uitkering van het rijk. De crisis zal er naar verwachting tevens toe leiden dat het aantal uitkeringsgerechtigden nog verder zal toenemen. Ook is het maar de vraag of de geraamde (bouw)legesontvangsten gerealiseerd zullen worden. Zoals alle andere gemeenten, zal ook Westland de komende jaren stevig moeten bezuinigen.

Overschot naar algemene reserve
Het college van burgemeester en wethouders wil het overschot over 2009 van EUR 11,1 mln storten in de algemene reserve. EUR 5 mln daarvan wordt gebruikt voor de uitvoering van de Westland Agenda. Een bedrag van EUR 2,4 mln wordt gereserveerd voor werkzaamheden die in 2009 niet volledig zijn afgerond en in 2010 worden afgemaakt. Verder wordt voorgesteld om een bedrag van EUR 1 mln te storten in de reserve grondbedrijf en een bedrag van EUR 1,1 mln in een reserve voor personele kosten. Dit laatste is onder andere bedoeld voor het opvangen van tijdelijke extra uitgaven als gevolg van inkrimping van de gemeentelijke personeelsformatie (bijv. kosten voor om- of bijscholing). De rest van het bedrag (EUR 1,6 mln) wordt gebruikt om eventuele tegenvallers in de toekomst te kunnen opvangen.

Het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft de jaarrekening 2009 binnen de wettelijke termijn voorgelegd aan de gemeenteraad.