Gemeente Den Haag

Criminaliteit in Den Haag met 23% gedaald


* Laatste wijziging: 18 juni 2010

Ten opzichte van 2002 is de criminaliteit in 2009 met 23% gedaald. Dit concludeert de quick scan van de Rekenkamer Den Haag over veiligheid in de woonomgeving.

De gemeente haalt daarmee de doelstellingen van het veiligheidsplan `Een veilig Den Haag'. Er is wel veel verschil in criminaliteit en overlast tussen de stadsdelen. Dit blijkt ook uit de Veiligheidskaart die de Rekenkamer presenteert. Deze biedt de raad meer inzicht in de veiligheid in Den Haag. De Rekenkamer Den Haag presenteerde op donderdag 17 juni het bestuurlijk rapport `Veiligheid in de woonomgeving'.

Veiligheidskaart

Hoewel het, vergeleken met 2002 relatief veilig was in Den Haag in 2009, is er wel een lichte stijging in vermogensdelicten en overlast in de openbare ruimte vanaf 2006. Dit laat de Veiligheidskaart zien die de Rekenkamer aan de raad aanbiedt. De kaart biedt snel inzicht in de veiligheidssituatie per stadsdeel. Per stadsdeel is te zien hoe het staat met het gevoel van onveiligheid, vermogensdelicten (diefstal en inbraak), diefstal in openbare ruimte en winkels, persoonlijke levenssfeer (bedreiging, mishandeling), jongerenoverlast (baldadigheid, vernieling) en overlast in openbare ruimte.

Gericht sturen met Veiligheidskaart

Het gemeentelijke budget voor veiligheid is ongeveer 18 miljoen euro (in 2008). Dit is zeven procent van het totale budget van de gemeente en de politie bij elkaar. De directe financiële sturing op veiligheid vanuit de gemeente is daarmee beperkt. De gemeente heeft wel mogelijkheden de regie rol ten opzichte van de diverse betrokken partijen inhoud te geven. Door het zicht op veiligheid te vergroten zou de gemeente hier meer op kunnen sturen. De raad zou het college nauwlettender kunnen controleren met de informatie die de Veiligheidskaart biedt.

Wat gebeurt er op straat?

Uit de quick scan van de Rekenkamer Den Haag blijkt dat het zicht op wat feitelijk op straat gebeurt nog beperkt is. Voor uitspraken over de effectiviteit van beleid is dit wel essentieel. Diepgaander onderzoek op nader door de raad te bepalen onderdelen van het veiligheidsbeleid is aan te bevelen.