Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba


Vrijdag 18 juni 2010

Kustwacht oefening met Venezuela ten einde

Deze week oefende de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba samen met de Venezolaanse Kustwacht tijdens de oefening `Open Eyes 2010'. De oefening vond plaats deels nabij Venezuela en deels nabij Aruba.

Verschillende eenheden van de Kustwacht, waaronder de kustwachtcutter Jaguar, de AS355 kustwacht helikopter en de Dash 8 maritiem patrouillevliegtuig beoefenden met de Venezolaanse Kustwacht diverse scenario's. De nadruk lag op `Search and Rescue'. Hier werden realistische scenario's gesimuleerd waar de beide Kustwachten hulp moesten bieden. Het Rode Kruis en de Search and Rescue Foundation (SARFA) van Aruba deden ook mee. De oefening kreeg op donderdag een realistische wending, toen het motorvaartuig `Arias 2' - dat stuurloos ronddobberde - gesleept moest worden door de SARFA.

De oefening werd afgesloten met een debriefing, gezamenlijke lunch en een sportwedstrijd in Punto Fijo.

De jaarlijkse oefening Open Eyes benadrukt de wederzijdse samenwerking tussen beide Kustwachten en vormt de basis voor de goede samenwerking op het gebied van Search and Rescue. Naar verwachting zal de oefening weer in voorjaar 2011 worden gehouden.