Gemeente Alkmaar


Rekenkamercommissie: beleid voor Veilig Uitgaan niet doeltreffend

Alkmaar, 16 juni 2010

Op 16 juni 2010 heeft de Rekenkamercommissie haar rapport "Evaluatie Beleid Veilig Uitgaan in Alkmaar (2003-2009)" aan de gemeenteraad aangeboden.

Nederlandse gemeenten moeten sinds 1 januari 2008 een integraal veiligheidsplan hebben.
Tijdens een themabijeenkomst van de Rekenkamercommissie met de raad in december 2008 is gebleken dat de raad het thema Veiligheid belangrijk vindt. Om die redenen heeft de Rekenkamercommissie besloten een onderzoek te doen naar Veilig Uitgaan, voor de periode tussen de vaststelling van de kadernota's Veiligheidsbeleid 2003 en Integrale Veiligheid 2009-2013. De focus van het onderzoek lag op het centrum van Alkmaar, waar het uitgaansleven grotendeels plaatsvindt.

De motivatie van de Rekenkamercommissie voor deze afbakening is, dat juist daar veiligheid een urgent, actueel onderwerp is en juist daar risico's liggen door een gestage toename van het uitgaan in het centrum van Alkmaar. Bijna alle gemeentelijke sectoren hebben een raakvlak met veiligheidsthema's. De nadruk van het onderzoek lag op de regierol van de gemeente.

Conclusies
De conclusies uit de evaluatie zijn als volgt samen te vatten:
* de kans is klein om in het Alkmaarse uitgaanscentrum te worden geconfronteerd met onveiligheid;

* de overlast is wat toegenomen en de veiligheidsbeleving is enigszins verslechterd;

* er is sprake van een beheersbare situatie, maar die kan verbeterd worden;

* het beleid voor Veilig uitgaan was in de periode 2003-2009 niet doeltreffend, omdat de beoogde vermindering van de overlast en de verbetering van de veiligheid niet zijn gerealiseerd;
* het college en raad hebben nauwelijks en niet-integraal beleid geformuleerd en uitgevoerd voor Veilig Uitgaan.

De bovenstaande conclusies zijn grotendeels te herleiden tot één oorzaak: de beleidscyclus is onjuist en onvolledig doorlopen. In de onderzoeksperiode heeft de gemeente de beleidscyclus fragmentarisch uitgevoerd. Zodoende hebben het College en de Raad slechts ten dele het beleids- en sturingsinstrumentarium gebruikt.

In het rapport worden deze conclusies verder onderbouwd en op basis daarvan heeft de Rekenkamercommissie een aantal verbetersuggesties gedaan.

Overigens heeft de Rekenkamercommissie waardering voor het scala aan operationele activiteiten van de gemeente en ketenpartners in het kader van de convenanten Veilig Uitgaan, waardoor de situatie in Alkmaar nog steeds beheersbaar is.