ProRail
18-06-2010

Verdachte objecten in grond Hulshorst ongevaarlijk

De verdachte objecten die in de grond aan de zuidzijde van het te bouwen Ecoduct Hulshorst werden waargenomen, bleken ongevaarlijk. Het ging om schroot dat nu is verwijderd.

Na historisch onderzoek werd vastgesteld dat er mogelijk explosieven in de grond konden zitten uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals dan gebruikelijk werd een zogeheten OCE-onderzoek (opsporing conventionele explosieven) ingesteld wat constatering van âverdachte objectenâ in de grond opleverde. Vandaag hebben specialisten deze objecten uitgegraven en vastgesteld dat het om ongevaarlijke metalen voorwerpen ging.

Vrij baan

Voor de aannemers is er nu vrij baan om het werk voort te zetten. Komende tijd worden boomstronken verwijderd en zal de aanvoer van de eerste ladingen zand plaatsvinden. In totaal moet er 130.000 kuub zand aangevoerd worden voor het ecoduct. Aan de zuidzijde gaat het om circa 50.000 kuub. De aanlevering geschiedt via een uitvoeger op de snelweg.

Ecoduct Hulshorst

Met de komst van de A28 en de spoorbaan Zwolle-Amersfoort is destijds een harde barrière ontstaan. Hierdoor kunnen dieren niet van het ene naar het andere leefgebied trekken. Daarom wordt er een ecoduct aangelegd. Het ecoduct heeft de functie om natuurgebieden met elkaar te verbinden (ontsnipperen) en vormt onderdeel van de ecologische verbindingszone de Hierdense Poort. Een pakket aan maatregelen zorgt daar voor de samenhang tussen de Veluwe, landgoed Hulshorst en de aangrenzende gebieden bij de randmeerkust. Daarmee ontstaat een netwerk van natuurgebieden met zo min mogelijk barrières voor dieren.

MJPO

Het ecoduct in Hulshorst is onderdeel van het project Negen Ecoducten, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, ProRail en de Provincie Gelderland. Naast dit ecoduct worden er in de periode 2009-2012 nog acht ecoducten gerealiseerd. Vijf daarvan op de Veluwe, twee op de Utrechtse Heuvelrug en een op De Sallandse Heuvelrug. Het project vloeit voort uit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het MJPO is een landelijk initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en LNV om de ecologische versnippering terug te dringen en de Ecologische Hoofdstructuur te verbeteren. Dat doen zij met maatregelen als ecoducten, faunatunnels en ecoduikers.