NEN


Nieuw project ontzuren van papier

vrijdag 18 juni 2010, 11:04

De normcommissie 'Conservering cultureel erfgoed' heeft besloten een nieuw project te starten voor het ontzuren van papier.

Om de levensduur van papier te vergroten, zal er actie moeten worden ondernomen om verzuring tegen te gaan. Daarvoor wordt een nieuwe norm opgesteld: NEN 9027 met als voorlopige titel 'Ontzuren van papier - Prestatie-eisen en beoordelingsmethoden'.

Papier met historische waarde
Deze norm beoogt het herstel van verzuurd papier met een culturele of historische waarde. Het ontzuren vertraagt het verval van papier. NEN 9027 geeft de prestatie-eisen aan van ontzuurd papier en van het ontzuringproces, inclusief het aanbrengen van een alkalische reserve die als buffer fungeert tegen zuur dat gevormd wordt door interne en externe factoren.

De norm beschrijft bovendien de meet- en beoordelingmethoden die een basis vormen voor de kwaliteit van ontzuurd papier. Met het ontzuren van papier kan eenzelfde kwaliteit worden verkregen als papier dat voldoet aan de eisen van NEN 2728, waarnaar in de Archiefregeling wordt verwezen.

Meedoen
Degenen die belang hebben bij de ontwikkeling van deze norm en daarover mee willen praten, kunnen contact opnemen met NEN. Voor inhoudelijke informatie over dit project of het normalisatieproces kunt u contact opnemen met Steven van der Minne, e-mail: chemistry@nen.nl.