NEN


Norm voor Particuliere Alarmcentrale

vrijdag 18 juni 2010, 15:39

Particuliere Alarmcentrales binnen Nederland moeten voldoen aan strenge eisen om operationeel te kunnen functioneren. In het kader van de Europese samenwerking is er nu een norm gepubliceerd die de minimale eisen beschrijft voor de locatie en de constructie van de Particuliere Alarmcentrale (PAC). Deze minimale eisen zijn opgenomen in NEN EN 50518 deel 1.

Deze Europese norm is van toepassing op instellingen waar de ontvangst, verwerking en controle plaatsvindt van (alarm)signalen die gegenereerd worden door alarmsystemen. Doorgaans als een geïntegreerd onderdeel van het totale veiligheids- en beveiligingsproces. De eisen gelden voor toepassingen waarbij vanuit de risicolocaties, op afstand meerdere systemen melden naar één of meerdere PAC's. De norm geldt eveneens voor andere toepassingen waarbij alarmen voor verwerking en evaluatie vanuit één complex worden doorgemeld naar een centraal punt.

De functie van het ontvangen en verwerken van informatie van alarmsystemen is niet beperkt tot alleen die signalen gegenereerd door inbraak- en overvalalarmsystemen. CCTV-bewakingssystemen, sociale alarmsystemen, controle op de toegang en audio- en videodeurtelefonie systemen kunnen deel uitmaken van een alarmsysteem. Alle genoemde systemen kunnen informatie sturen, naar één of meer afgelegen locaties. Voor verdere verwerking, evaluatie en (menselijke) interventie.

Alle PAC's of alle monitoring en alarmontvangstcentrale(s) die informatie van bovengenoemde alarmsystemen ontvangen, verwerken en beoordelen moeten voldoen aan de minimale eisen van deel 1 van deze norm. Deel 2 technische eisen en deel 3 procedurele eisen zijn in ontwikkeling.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: drs. Monique Bosboom, telefoon (015) 269 01 45, e-mail monique.bosboom@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 50518-1:2010 en (Norm)