Gemeente Voorschoten

inspectieronde

Zieke bomen aangetroffen bij inspectieronde

Bij een aantal bomen in Voorschoten is een boomziekte geconstateerd. Dit gebeurde tijdens een gebruikelijke inspectieronde van het Uitvoerend Bedrijf van de gemeente. Het gaat om watermerkziekte en iepziekte.

Watermerkziekte
Vier wilgen zijn aangetast door watermerkziekte. Watermerkziekte is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Vooral wilgen zijn hier gevoelig voor. Door de bacterie worden de houtvaten verstopt. De aangetaste bomen verwelken, de bladeren en de kroon verkleuren bruin en verdrogen waardoor de boom afsterft. De watermerkziekte is vergelijkbaar met een epidemie en wordt in stand gehouden wanneer de zieke bomen niet zouden worden weggehaald.

Iepziekte
Eén iep is aangetast door iepziekte. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Maatregelen
Om te voorkomen dat andere gezonde bomen aangetast worden en afgestorven takken naar beneden vallen, worden de aangetaste bomen spoedig verwijderd. Het betreft de volgende bomen:
* Wilg achter de C1000 (Noord Hofland) in verband met watermerkziekte
* Twee Wilgen aan de Korte Vliet in verband met watermerkziekte
* Een wilg aan de Ruysdaehlhof in verband met watermerkziekte
* Iep aan de Veurseweg ter hoogte van Gouden Leeuw in verband met iepziekte.


* 18 juni 2010