Rochdale



18 juni 2010
Rochdale en KPMG bereiken overeenstemming

De Raad van Commissarissen en de bestuurders van Rochdale stellen vast dat de inhoudelijke toelichting van KPMG op de zorgplicht van de accountant tegemoet komt aan haar wensen. Rochdale en KPMG zetten een streep onder het verleden en keren terug naar goede zakelijke verhoudingen.

In oktober 2008 schorste de Raad van Commissarissen van Rochdale de bestuursvoorzitter, omdat deze de raad niet juist had geïnformeerd. Uit het forensisch onderzoek dat hierop werd ingesteld zijn vervolgens feiten bekend geworden, die voor Rochdale aanleiding vormden de bestuursvoorzitter te ontslaan. De Raad van Commissarissen meent dat een op onderdelen scherpere signalering door de accountant mogelijk tot eerder ingrijpen van de raad had kunnen leiden. KPMG stelt dat de betrokken jaarrekeningen waarop zij een goedkeurende verklaring heeft afgegeven een getrouw beeld geven, maar erkent nu, met name in het licht van de resultaten van het forensisch onderzoek, dat zij op enkele onderdelen actiever had kunnen opereren.

Omdat KPMG hecht aan een normalisering van de relatie met Rochdale, heeft KPMG een bijdrage in de kosten van herstel van Rochdale geleverd. Partijen beschouwen deze zaak hiermee als afgedaan, zodat sprake is van genormaliseerde verhoudingen. Inmiddels is door de Raad van Commissarissen van Rochdale een ander kantoor als accountant benoemd.


-o-o-