Gemeente Hoorn

Schoonmaakactie rond Opgang richt zich nu op groen

De schoonmaakactie, waarbij asbesthoudende dakleitjes worden verwijderd rond sporthal De Opgang verloopt voorspoedig. Allereerst waren maandag de entrees naar de sporthal, het buurtcentrum, de scholen en woningen aan de Akkerwinde aan de beurt. Direct daarna volgden de kinderspeelplaatsen, de bushalte, de overige bestrating en de daken van de scholen. Op het openbaar groen na is het gebied rond de sporthal nu schoon en staan er geen hekken meer. Na het weekend komt het openbaar groen aan bod. Sporthal De Opgang heeft een dak van asbesthoudende leitjes. Als deze leitjes van het dak komen en breken, kunnen asbestvezels vrijkomen. B en W hebben afgelopen maandag opdracht gegeven het gebied met hekken af te zetten en onderzoek te doen. Dit onderzoek wees uit dat er in de lucht- en kleefmonsters geen asbestvezels aanwezig zijn.

Na groen is gebied schoon Het schoonmaken van de omgeving ging direct van start. Daarbij is voorrang gegeven aan de entrees naar de sporthal, het buurtcentrum, de scholen en woningen aan de Akkerwinde, zodat deze in gebruik konden blijven. Komende week worden de schoonmaakwerkzaamheden afgerond met het openbaar groen rond de sporthal en de scholen. Er moet worden gesnoeid op een aantal plekken, waar het anders niet goed mogelijk is de stukjes lei handmatig te verwijderen en monsters te nemen.

Tot er een definitieve oplossing is, zorgt de gemeente voor dagelijkse controles en toezicht ter plaatse, zodat de kans dat er kapotte leitjes blijven liggen minimaal is.