Ingezonden persbericht


Bjarne Melgaard/Rod Bianco "Super Normal" in De Appel

Persbericht de Appel arts centre
20 mei 2010, Amsterdam

Bjarne Melgaard/Rod Bianco "Super Normal"
19 juni-5 sept. 2010
Opening vrijdag 18 juni, vanaf 18.00 u.
Soloproject
`Fiction interests me much more than real life. I always prefer when somebody's telling me an interesting lie rather than a boring truth.'
Bjarne Melgaard

Deze zomer presenteert de Appel een soloproject van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard (1967) die vertrekt vanuit de mentale wereld van Rod Bianco. Melgaard geldt als een van meest kameleontische kunstenaars in de hedendaagse kunst. Zijn werk evolueert en muteert razendsnel door de introductie van steeds weer andere thema's, ideeën en quasi-imaginaire personages als Bernard St. Summiere, Mr. Black Peark, Rummelsnuff, Joey Stefano, Frost en Les Super. Bianco is de nieuwste protagonist ­ geen alter-ego of avatar van de kunstenaar, maar een fictief personage dat tegelijkertijd als een `productie-unit' kan worden gezien. Het geheel aan werken en activiteiten dat onder zijn auspiciën tot stand komt laat zich lezen als een veelgelaagde beeldende roman. Melgaard manifesteert zich hierbij als een begenadigd verteller die aan de hand van visuele en tekstuele indicaties een narratieve microkosmos opbouwt.
Melgaards interesse in (soms controversiële) subculturen en gebruiken voerde hem eerder naar de wereld van de Black Metal, gewelddadige homoseksualiteit en sadomasochisme. Ook nu schuwt hij het `ongewone' niet en wordt geen reputatie gespaard, geen taboe geschuwd. De tentoonstelling bevat naast een serie sculpturen, een reeks nieuwe fotorealistische schilderijen die in Melgaards kenmerkende krachtige lijnvoering zijn overschilderd met een expressieve iconografie. Het is het sluitstuk van een trilogie waarin hij eerder ondermeer de omstreden NAMBLA (North American Man/Boy Love Association) (Astrup Fearnley Museet voor Moderne Kunst, Oslo, 2010) en heteroseksuele seksuele experimenten in het New York van de jaren zeventig (Greene Naftali Gallery, NY, 2010) verkende. In de Appel wordt aan de hand van een sculpturale ode aan het vogelbekdier, ontleningen aan de Afrikaanse
cultuurgeschiedenis, populaire- en underground muziekcultuur, West-Europese kunstgeschiedenis, en (gefingeerde)




autobiografische anekdotes, de beeldvorming en stereotypering rondom de zwarte man binnen en buiten de massamedia geëvoceerd en ondervraagd.
Bianco's beeldend universum is bevolkt en geïnspireerd door de recent overleden manager van de Sex Pistols Malcolm Mc Laren, de gestileerde dans van Vogue en Ballroom zoals ontwikkeld door het New Yorkse gay icoon Willi Ninja, de schilderkunst van de negentiende-eeuwse Pre-Rafaëlieten, het denken en de visuele campagnes van rapper Kurtis Bolow, afbeeldingen van kindsoldaten uit Sierra Leone, en sculpturen uit de voormalige matriarchale samenlevingen in West-Afrika (Benin). Hij brengt deze schijnbare uitersten bijeen vanuit een overkoepelende interesse in de rol van gender en stereotypering bij de vorming van (seksuele) identiteit en vanuit een interesse in de omkering van (klassieke) rolmodellen.
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek "Rod Bianco", een compilatie van memorabilia rond Rod Bianco, inclusief dagboeknotities vanuit de Zuid Pacific en snapshots van Barcelona, schilderijen van Melgaard en anderen,
gehypnotiseerde chihuahuas en Fiorucci meisjes; en een nieuw essay van Ann Demeester.
Events in het kader van de tentoonstelling:
zon. 11 juli, zat. 4 sept. om 15 u.
Gratis rondleidingen door de tentoonstelling
zon. 5 sept.: Finissage:
De Zondagsschool, 16 u.: een beeld uit de tentoonstelling wordt aan 'close reading' onderworpen door Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum.
Voetnoot: Rod Bianco (http://www.rodbianco.com) is tevens de naam van een recent geopende galerie in Oslo, die tentoonstellingen maakt met kunstenaars uit Scandinavië, de US en elders. Melgaard is verantwoordelijk voor het visuele profiel van de galerie en het tentoonstellingsprogramma. Gelieerd aan Rod Bianco heeft hij Big Fat Black Cocks Inc. opgericht (http://bfbci.com/).