Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Datum: 18 juni 2010

Unieke samenwerking gestart in KRW pilot: Samen werken aan een schone Maas

Op 17 juni jl. was de start van het project 'Samen werken aan een schone Maas' met een boottocht door de Biesbosch. Doel van het project is om de belasting van de Maas met bestrijdingsmiddelen te verminderen. Deze rivier is namelijk de bron voor drinkwater voor 6 miljoen Nederlanders, Belgen en Fransen In een unieke samenwerking stimuleren drinkwaterbedrijven en fabrikanten een sprong richting duurzaamheid door innovaties van spuitmachines en zuiveringssystemen. Het project wordt uitgevoerd door Riwa-Maas, Federatie Agrotechniek, Provincie Noord-Brabant, CLM, DLV plant en PPO met subsidie van Agentschap NL.

Tijdens een boottocht door de Biesbosch heeft het projectteam haar plannen gepresenteerd. Fabrikanten en importeurs van landbouw-machines zetten hun expertise in om de emissie van hun technieken verder te verminderen. Bijvoorbeeld door nauwkeurig spuiten met GPS, spoelsystemen om restvloeistoffen makkelijker te verwerken en zuiveringssystemen om restvloeistoffen 'onschadelijk' te maken. Deelnemende bedrijven zijn: Agco Netherlands, Agrifac, Empas, KWH Holland, Kamps de Wild, Kverneland, Lemken, Homburg en Wingssprayer.

In groepen van loonwerkers en telers worden de innovaties in de praktijk toegepast, waarbij de deelnemers worden gecoached in optimaal gebruik van de techniek. Ook krijgen zij advies over andere emissieroutes op hun bedrijf. Bovendien voert het projectteam een verkenning uit van een vervangingsregeling om verouderde spuiten versneld te vernieuwen. GeĂŻnteresseerden worden via nieuwsbrieven en vakpers op de hoogte gehouden.