Provincie Zuid-Holland
Schiedams bedrijf moderniseert Chinese vaccinproducent

De provincie Zuid-Holland is met een handelsmissie op de Word Expo in China.
De missie, onder leiding van gedeputeerde Asje van Dijk, boekt verloopt succesvol.
Een van de successen is dat Applikon Biotechnology uit Schiedam de Chinese vaccinproducent Shanghai Institute of Biological Products (SIBP) van nieuwe productieapparatuur gaat voorzien. De overeenkomst hiervoor is gisteren tijdens de Dutch Life Sciences Week in Shanghai ondertekend.

Applikon begint met de modernisering van de bestaande installaties van SIBP, die het Schiedamse bedrijf ruim vijftien jaar geleden heeft geleverd. Volgens Applikon-directeur Arthur Oudshoorn blijft het niet bij de modernisering van die bestaande apparatuur. SIBP verhuist binnenkort naar een nieuw, veel groter onderkomen. ,,Wij zijn nadrukkelijk in beeld om hiervoor de apparatuur te leveren,'' zegt Oudshoorn.

Applikon Biotechnology produceert kweeksystemen voor cellen en bacteriën. In de apparatuur vindt een infectie met virussen plaats. Eenmaal geïnfecteerd worden de kweken gedeactiveerd en opgewerkt tot vaccin. SIBP levert onder meer vaccins voor kinderziektes en wil in de toekomst een vaccin tegen Hepatitis-B op de markt brengen.

Science-parken gaan samenwerken

De Dutch Life Sciences Week is georganiseerd door de provincie Zuid-Holland en wordt gehouden in het Nederlands paviljoen op de World Expo in Shanghai.

Daar is donderdag ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen het Leiden Bio Science Park en het Jiangsu Life Sciences and Technology Innovation Park in de Chinese stad Nanjing. Beide bedrijvenparken hebben afgesproken ontwikkelingservaringen en de opgedane kennis van er gevestigde bedrijven uit te wisselen. ,,Bij de Chinezen spat de ambitie er vanaf,'' zegt Nettie Buitelaar, directeur van het Leidse Bio Science Park.