Ingezonden persbericht

breiden koppositie in Europese energie-effic iëntie
verder uit
Mime-Version: 1.0

Ambities MJA-3 bekend:

Metallurgische bedrijven breiden koppositie in Europese energie-efficiëntie verder uit

Zoetermeer, 18 juni 2010 - De groep MKB-bedrijven in de metallurgische sector (VNMI) ontvouwt vandaag de ambitieuze plannen voor vergaande energie-efficiëntieverbetering in het kader van de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie 3 met de Ministeries van VROM en EZ. De overheid wil van de metallurgische industrie een energie-efficiëntieverbetering van 8% in de periode 2009-2012. De bedrijven bieden 26%: 11% energie-efficiëntieverbetering in hun processen en daarbovenop in de keten nog eens 15% extra energie-efficiëntie door verduurzaming en inkoop van duurzame energie. De bedrijfstak bevestigt hiermee haar leidersrol in de Europese energie-efficiëntie.

De meerjarenafspraken 1 en 2 leidden in het verleden al tot succesvolle verbetering van de energie-efficiëntie, met meerjarenafspraak nr. 3 maakt de metallurgische sector wederom een grote stap voorwaarts. De streefwaarde voor alle sectoren in het MJA-3 convenant is 2% per jaar, met deze nieuwste plannen melden de bedrijven in de metallurgische sector dat hun ambities hier ruim boven zitten.

De lidbedrijven van de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) zetten zich al decennia in voor energie-efficiëntie en uitstootbeperking, langs de weg van de convenanten energie-efficiëntie. De lidbedrijven van de VNMI en de Ministeries van VROM en EZ hebben elkaar gevonden in deze convenantenaanpak. VNMI-voorzitter Wim Hamers: "Deze aanpak toont aan dat er door zelfregulering en innovatie ook voor koplopers nog interessante verbeteringsmogelijkheden zijn ."

De meerjarenafspraken-3 zijn convenanten die zijn afgesloten door de Ministeries van VROM en EZ met de lidbedrijven van de VNMI. Voor de grote VNMI-lidbedrijven die participeren in het emissierechtenhandelssysteem (ETS) geldt, dat de cijfers over de komende periode nog niet bekend zijn. De publicatie daarvan geschiedt te zijner tijd door Agentschap NL.

Over VNMI

De Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) vertegenwoordigt de Nederlandse metallurgische industrie en bestaat uit bedrijven die metalen (staal, aluminium, zink, koper en lood) in primaire of secundaire vorm produceren en bedrijven die de eerste bewerking van deze metalen uitvoeren. De bedrijven in de metallurgische industrie realiseerden in Nederland in 2008 een toegevoegde waarde van 2,3 miljard euro (CBS). De VNMI participeert in het convenant Meerjarenafspraken energie-efficiëntie, dat tot doel heeft energie-efficiëntie te stimuleren.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht