Beslissingen van de Vlaamse Regering

18/06/2010 14:00

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met de wijzigingen in de statuten van het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (VLEVA) . Het gaat om wijzigingen in de procedure tot samenstelling van de Raad van Bestuur, in de kennisgeving bij verschillende procedures en kleine verbeteringen en functioneel noodzakelijke aanpassingen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering stelt Esmeralda Borgo aan als plaatsvervangend lid van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, ter vervanging van An Jamart.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid ten gevolge van hinder door openbare werken . De rentetoelage hinder openbare werken wordt uitgebreid naar de kredieten van zelfstandigen en kmo's die vóór de start van de openbare werken werden afgesloten voor beroepsdoeleinden, met voorbehoud voor de reeds aangegane kaskredieten. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de gewijzigde partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de Groep van Afrika, het Caribische Gebied en de Stille Oceaan enerzijds en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten anderzijds . Ze machtigt de federale vertegenwoordiger om de overeenkomst namens de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen. Ze hecht tegelijk haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met deze partnerschapsovereenkomst en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies gevraagd van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het protocol dat de luchtvervoersovereenkomst wijzigt tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten . Ze machtigt tevens de federale vertegenwoordiger om het protocol namens het Vlaamse Gewest te ondertekenen. De wijziging omvat onder andere het toevoegen van een artikel rond milieu, met scherpere verbintenissen voor onder meer de bestrijding van lawaaihinder.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de vaststelling van de subsidieregels voor projecten in het kader van het Kustactieplan 2005-2009 , kortweg KAP III. Voor vier projecten wordt de einddatum verlengd .

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit tot vaststelling van het statuut van de (adjunct-)arrondissementscommissarissen . Het statuut wordt aangepast aan de wijzigingen aan het Vlaams Personeelsstatuut, onder meer ten gevolge van wijzigingen van de federale regelgeving. Ook relevante wijzigingen met betrekking tot het sectoraal akoord 2005-2007 worden erin opgenomen. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Naar analogie met de beheersovereenkomsten, afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de agentschappen, sluiten de bevoegde ministers en de secretarissen-generaal van de dertien departementen van de Vlaamse overheid een managementovereenkomst af. De Vlaamse Regering keurt nu het model van managementovereenkomst en de bijbehorende toelichting goed. Ze beslist tevens dat de twee generieke bepalingen 'het verhogen van de maturiteit van de eigen organisatie' en 'het realiseren van meetbare efficiëntiewinsten' opgenomen worden in de nieuwe managementovereenkomsten. Overeenkomstig het model van een managementovereenkomst wordt ook het model van tweede generatie beheersovereenkomst aangepast. De managementovereenkomsten lopen tot 31 december 2015. De bevoegde ministers worden nu gelast met het departement onder hun bevoegdheid een ontwerpmanagementovereenkomst op te stellen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het geactualiseerde besluit tot vaststelling van de investeringssubsidie en de bouwtechnische en -fysische normen voor de voorzieningen van de Bijzondere Jeugdbijstand . Het gaat onder meer om het verhogen van de transparantie van het besluit; een uniformisering met de andere sectorbesluiten; een aanpassing aan de wijzigende conceptuele, functionele, bouwtechnische en maatschappelijke evoluties (waaronder de stijging van de grondprijzen in stedelijke gebieden) en de opname van de subsectoren 'Diensten voor Crisishulp aan Huis' en 'Diensten voor Herstelgerichte en Constructieve afhandeling'.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) verleent investeringssubsidies aan de welzijns- en de gezondheidssector voor gebouwen, verbouwingen, meubilair en uitrusting. De investeringssubsidies en de bouwtechnische normen zijn specifiek per sector geregeld in zeven VIPA-sectorbesluiten. Voor de voorzieningen voor Preventieve en Ambulante Gezondheidszorg en voor het Algemeen Welzijnswerk past de Vlaamse Regering nu principieel twee VIPA-sectorbesluiten aan. Het gaat om een harmonisering om te komen tot een coherent geheel van sectorbesluiten, een actualisering van de gebruikte terminologie en het streven naar eenvormigheid en naar eenduidige bepalingen. Over deze twee besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het protocolakkoord over de relatie tussen zorg- en bijstandsverleners van de erkende diensten voor thuishulp en beoefenaars van gezondheidsberoepen werkzaam in de thuiszorg maakt een aanpassing van het decreet over de zorg- en bijstandsverlening noodzakelijk. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat artikel 4 van het decreet over de zorg- en bijstandsverlening wijzigt. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid en de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering stelt het totale aantal subsidiabele uren gezinszorg vast voor de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, en het bedrag voor de maatregel vervoer voor het jaar 2010. Het subsidiabel urencontingent gezinszorg wordt in 2010 uitgebreid met 154.480 uren ten opzichte van 2009, of een groei van 0,92%. Het budget voor de maatregel vervoer wordt met hetzelfde groeipercentage uitgebreid.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent zo'n 240.000 euro subsidie toe aan de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) voor de verderzetting van het ECAT-project in 10 Vlaamse pilootsteden en -gemeenten, en de uitbreiding ervan naar vijf nieuwe Vlaamse steden. Doelstelling van het project is het verhogen van de effectiviteit van alcoholcampagnes op lokaal niveau door middel van een onderbouwde afbakening van specifieke boodschappen voor verschillende doelgroepen en de verankering van deze campagnes in een lokaal beleid.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen van het besluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. De wijzigingen zijn vooral van technische aard met de bedoeling het besluit verder te verfijnen en mogelijke fraude via gegevensmanipulatie te voorkomen. Bovendien wordt er zoveel mogelijk zeggenschap toegekend aan de steden en gemeenten om hen toe te laten een volwaardig taxibeleid uit te werken. Het houdt ook rekening met het besluit over de installatie van taxameters. Het besluit laat op vraag van de taxisector in beperkte mate commerciële kortingen toe.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de horizontale ontwikkelingssamenwerking van het departement Mobiliteit en Openbare Werken kent de Vlaamse Regering een subsidie van 253.000 euro toe aan APEC (Antwerp/ Flanders Port Training Center vzw ), voor de uitvoering van het project 'Beurzen APEC seminaries' . Het gaat om beurzen voor het volgen van APEC seminaries voor landen waarmee Vlaanderen een bilaterale internationale samenwerking, een vriendschapsverdrag of een memorandum of understanding heeft afgesloten, met name Zuid-Afrika, Marokko, China, Colombia, Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam en India.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Tom Roelants wordt, met ingang van 18 juni 2010, benoemd in de graad van directeur-generaal en aangesteld als administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer .

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit ter bevordering van de elektriciteitsproductie in kwalitatieve warmtekrachtinstallaties. Het gaat om een aanpassing van het verplicht aandeel energiebesparing uit warmtekrachtkoppelingen in de elektriciteitsleveringen, de zogenaamde warmtekrachtquota . Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de VREG, de SERV en de MiNa-Raad.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering kent voor 2010 een subsidie van 325.000 euro toe aan De Punt nv in Gent , Regionaal Incubatiecentrum voor de Sociale Economie voor de regio Oost-Vlaanderen, en een subsidie van 187.000 euro aan Startcentrale cvba in Heusden-Zolder , Regionaal Incubatiecentrum voor de Sociale Economie voor de regio Limburg.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent het saldo op de subsidie van de loonkosten van 2009 toe aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport , die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut . De beslissing kadert in de regularisatie van de personeelsleden werkzaam in een gewezen DAC-statuut bij initiatieven binnen de sector Sport, waarbij deze organisaties in 2009 al voorschotten uitbetaald kregen als tegemoetkoming in de loonkosten. Het saldo is nu bepaald na controle van bewijsstukken.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regeirng beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen in Ekeren' .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse overheid wijzigde bij decreet het regime van de onroerende voorheffing . Zo werd de bestaande vrijstelling van onroerende voorheffing voor het kadastraal inkomen van nieuw materiaal en outillage uitgebreid naar de vervanging van dit materiaal, en is er een vermindering van de onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen. Voor de provincies en gemeenten die opcentiemen heffen op de onroerende voorheffing, betekent dit een vermindering van inkomsten. Het decreet voorziet dat het Vlaamse Gewest deze gederfde inkomsten zal compenseren. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel het besluit goed met de uitvoering van deze compensatie . Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Op 23 april jl. benoemde de Vlaamse Regering de gemachtigden van Financiën bij het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem en bij het Pensioenfinancieringsorganisme Statutairen VRT. Bij de formalisering van de beslissing werden een aantal materiële fouten begaan. De oude besluiten worden nu opgeheven en de nieuwe goedgekeurd.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het Natura2000 netwerk kent de Vlaamse Regering 458.000 euro subsidie toe aan de European Landowners Organisation voor de coördinatie en uitvoering van het LIFE+-project Triple E Vijvergebied Midden-Limburg . Het project moet resulteren in een plaatselijk herstel en ontwikkeling van habitats en soorten, en in de uitwerking van een duurzaam natuurbeheer. Dit initiatief is een bottom-up aanpak waarbij participatie wordt gevraagd en gestimuleerd vanuit de private landeigenaars.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent 923.000 euro subsidie toe aan de vzw Blindenzorg Licht en Liefde en de de vzw Progebraille - Helen Keller voor aanvullende tewerkstelling in het kader van de lectuurvoorziening voor personen met een leesbeperking.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering geeft haar goedkeuring aan de verderzetting van het educatieve programma Milieuzorg op School (MOS) in de Vlaamse basis- en secundaire scholen voor de periode september 2010-augustus 2013. Ze machtigt de bevoegde minister hiervoor overeenkomsten te ondertekenen met de provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

vzw Brugge Plus krijgt 90.000 euro subsidie voor het project 'Brugge Centraal' in het kader van het reglement op grootschalige cultuur-, jeugd- en sportevenementen. Brugge Centraal is een groot stadsfestival met een afwisselend aanbod van tentoonstellingen, evenementen, films, podiumvoorstellingen en concerten.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap . Het decreet leren en werken, dat betrekking heeft op het deeltijds beroepssecundair onderwijs en op de leertijd, gelast de Vlaamse Regering om voor een aantal aangelegenheden uitvoeringsbepalingen vast te leggen. Concreet worden nu een aantal louter technische bepalingen en bijlagen ten aanzien van onder meer de sectoren voeding-horeca, administratie en verkoop/handel opgenomen in het uitvoeringsbesluit.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel