Ingezonden persbericht

Hilversum, 18-06-2010

AVRO PAKT FLINK UIT MET EEN ZOMER VOL KUNST EN CULTUUR

De AVRO trakteert het publiek deze zomer op een groot aantal kunst- en cultuurprogramma's op radio, televisie en internet. De aftrap voor de culturele zomer wordt dit weekend in Den Haag gegeven met het Edison Klassiek Gala en het Festival Classique Hofvijverconcert op Nederland 2 en het Midzomernachtconcert op Radio 4.

AVRO-coryfeeën Tijl Beckand, Frits Sissing, Maartje van Weegen, Sipke Jan Bousema, Hans van den Boom, Maartje Stokkers en Ewout Genemans kwamen gisteren bijeen om te vertellen over hun programma's deze zomer. Waar veel omroepen dit zomerseizoen grotendeels herhalingen uitzenden, pakt de AVRO juist uit. Met klassiek muziek en museumkunst tot aan theater en festivals. Algemeen Directeur Willemijn Maas: "Het grote publiek ziet de AVRO nog steeds als dé omroep van kunst en cultuur, blijkt uit het imago-onderzoek van 2010. Daaruit blijkt ook dat steeds meer mensen de AVRO beschouwen als omroep die mensen met dezelfde interesses met elkaar verbindt. Van groot belang, want dat is een van onze taken als publieke omroep. We vinden het belangrijk dat mensen zelf hun mening vormen, ook op het gebied van kunst en cultuur. En dat betekent dat we mensen goed willen informeren en verschillende kanten van een onderwerp laten zien."

Naast Edison Klassiek, het Hofvijverconcert en het Midzomernachtconcert biedt de AVRO uiteraard nog veel meer programma's op het gebied van kunst en cultuur. De programma's Opium en KunstUur zijn onlangs genomineerd voor de AICA-oorkonde (Association Internationale des Critiques d'Art). De AICA is onderdeel van de internationale vereniging van kunstcritici en de speciale oorkonde wordt jaarlijks uitgereikt. Beurtelings voor een tentoonstelling, een publicatie op het gebied van de beeldende kunst of vormgeving, en een kunstinstelling. De AVRO is een van de drie instellingen die is genomineerd. Nog deze zomer wordt bekend wie de oorkonde krijgt. De commissie beargumenteerde de nominatie als volgt: "De AVRO is structureel en toegankelijk op alle drie de televisienetten en op de radio."

Meer informatie over de kunst- en cultuurprogrammering van de AVRO van deze zomer is te vinden op avro.nl.