Socialistische Partij

Roemer aan Cohen: 'Rechts is mislukt, nu links aan bod'

18-06-2010 * SP-leider Emile Roemer roept Job Cohen op om zich te houden aan zijn belofte voor een zo `progressief mogelijk kabinet.' Roemer verbaast zich over het automatisme waarmee Cohen werk maakt van een coalitie met de VVD: "Als de PvdA nog iets van haar eigen programma waar wil maken dan kan dat alleen mét de SP. Over de hypotheekrenteaftrek, de WW, marktwerking in de zorg, ontslagbescherming en een toptarief kunnen wij direct zaken doen. Met de VVD lukt dat alleen als de PvdA, net als in de jaren negentig, al haar ideologische veren afschudt."

Volgens de SP-leider is een nieuw paars kabinet een recept voor grotere inkomensverschillen, afbraak van sociale voorzieningen en uitverkoop van de publieke sector: "De studiefinanciering zal eraan gaan, de ontslagbescherming wordt afgebroken, de rijken worden ontzien en de armen armer. Wie in zee gaat met VVD en D66 maakt een ruk naar rechts, dat moeten PvdA en GroenLinks niet willen zolang er nog socialere alternatieven zijn."

Het kleine verschil, van slechts één zetel, tussen VVD en PvdA geeft aan dat niet automatisch de VVD de leiding heeft in de formatiegesprekken. Roemer: "Rutte heeft de kans gehad om aan zijn voorkeurscoalitie te werken. Dat is hem niet gelukt. Het ligt voor de hand nu naar de nummer twee, de PvdA, te kijken." Volgens Roemer kan in een kabinet met de SP de PvdA zelfs de Minister-President leveren. Roemer: "Cohen is bang om het initiatief naar zich toe te trekken. Hij laat het premierschap lopen en verliest zijn natuurlijke bondgenoot uit het oog. Wie het programma van de PvdA gelezen heeft weet: De natuurlijke bondgenoot van Cohen is de SP, niet de VVD."