Drachten Nationals opent seizoen 2010 met spectaculaire Euro Series

Haarlem, 11 mei 2010 - Burn outs, brullende motoren, wheelies en flitsende starts brengen bij iedere auto- en motorsportshow het publiek op de banken. Bij de Drachten Nationals is het drie dagen lang onafgebroken genieten van dit spektakel. Tijdens deze openingswedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Drag Racing zijn de burn outs niet van de lucht en worden binnen 402 meter snelheden bereikt waarvan andere takken van de auto- en motorsport alleen maar kunnen dromen. Teams uit heel Europa zullen op het snelste stukje asfalt van Nederland hun spectaculaire kunsten vertonen waarbij de wedstrijd in de klasse Super Twin Top Gas zelfs meetelt voor de Euro Series.

Dragracen is niet alleen de snelste maar ook de meest overzichtelijke tak van de auto- en motorsport. Eén tegen één wordt er gestreden om de eer en wie als eerste de finish passeert gaat door naar de volgende ronde. Daarbij worden over de 402 meter snelheden bereikt tot wel 300 km/u. Absolute klapper was vorig jaar de Fransman Jean Dulamon die met zijn dragster in slechts 6,78 seconden de 402 meter aflegde en daarbij een snelheid haalde van 320 km/u! Maar wat te denken van motorfietsen die na een wheelie bij de start de finishlijn aantippen met 300 km/u! Spektakel verzekerd waarbij de pk's niet alleen zijn te horen maar zelfs te voelen. Beleef deze ultieme snelheidssensatie en de spectaculaire burn outs van 18 tot en met 20 juni in Drachten tijdens de Drachten Nationals.

Tijdens deze openingswedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap komen bij de motoren alle klassen aan de start, van de bijna standaard Street Bikes tot de hoge wheelies makende Super Street Bikes en supersnelle Funny Bikes. In de klasse Super Twin Top Gas telt de wedstrijd zelfs mee voor de Euro Series. In het sterke Europese veld behoren een paar snelle Nederlanders tot de kanshebbers op de eindzege. Maar ook in de andere klassen moeten de Nederlandse rijders rekening houden met een sterke buitenlandse delegatie. Als klap op de vuurpijl komen er ook nog enkele Super Twin en Top Fuel Bikes aan de start. Deze op nitro gestookte machines zijn tot ongehoorde prestaties in staat en zitten in een kleine 4,5 seconden op snelheden tot wel 270 km/u.

Ook bij de auto's wordt gestreden om punten voor het Open Nederlands Kampioenschap en zullen vele buitenlandse teams Drachten maar wat graag met de hoofdprijs verlaten. De verscheidenheid aan voertuigen is enorm, van nog enigszins op straatauto's lijkende exemplaren tot 'altereds' en dragsters. Het begint met de 'streetlegal' Sportsman ET en loopt in snelheid op van de Pro ET en Super-klassen naar de Super Pro ET, de klasse waarin de meest uiteenlopende en spectaculair ogende voertuigen het tegen elkaar opnemen. In de klasse Pro Modified komen de allersnelste 'doorslammers' aan de start. Met hun 2.000 pk sterke motoren rijden deze 'hot rods from hell' in Drachten demonstratieruns over de 1/8 mijl.

Dragracen is echter meer dan een auto- en motorsport evenement, het is een uitje voor het hele gezin. Buiten alle burn outs en snelle runs valt er namelijk ook naast de dragstrip van alles te beleven. In tegenstelling tot bij andere vormen van auto- en motorsport is de pits vrij toegankelijk en kan er rustig worden gekeken naar het sleutelen van de monteurs. Daarnaast zijn er ook nog diverse marktkraampjes met allerhande artikelen en is er voor de kleintjes een springkussen. Maar de kinderen kunnen ook hun leeftijdgenoten op de dragstrip aan het werk zien. De klassen Junior Drag Bike en Junior Dragster zijn speciaal opgezet om al op jonge leeftijd met de sport kennis te kunnen maken en nieuwe talentjes te ontdekken.

De Drachten Nationals worden gehouden op 18, 19 en 20 juni op de dragstrip van Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang alle dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag E 10,00 de zaterdag E 15,00 en de zondag eveneens E 15,00. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis. Toegangskaarten kunnen eventueel ook vooraf worden besteld. Deze mogelijkheid en alle verdere informatie betreffende de Drachten Nationals is na te lezen op www.explosion.nl.

Noot voor redacties

Voor de redactie

Ingezonden persbericht