Ingezonden persbericht


Persinformatie Vlissingen, 25 mei 2010

Vlissingse boulevard 24 uur lang spinning.

Helga van Leur en Zeeland fietsen voor MS

In Nederland lijden 16.000 mensen aan multiple sclerose (MS), een ingrijpende ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. De ziekte begint meestal tussen de 20 en 45 jaar, steeds vaker echter al bij kinderen. Erfelijke factoren lijken bepalend, maar ook sommige virussen. Duidelijkheid over de oorzaken is er niet en die is hard nodig, want pas dan kunnen effectieve behandelwijzen worden ontwikkeld. Op 18 juni en 19 juni 2010 organiseert de Rotaryclub Vlissingen met medewerking van de Stichting MS Research een 24-uur durende spinfietsmarathon om fondsen te werven voor onderzoek naar MS. Nederlands' bekendste weervrouw Helga van Leur, haar zus heeft de ziekte, is kopvrouw van het evenement en fietst mee. In radiospotjes roept zij Nederland op voor dit bijzondere evenement naar Vlissingen te komen en mee te fietsen of mee te sponsoren.

MS heeft onderzoek hard nodig

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. De isolatielaag rondom de zenuwbanen is aangetast en daardoor verwerkt het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet goed. Een aantal lichaamsfuncties werkt hierdoor niet meer of niet meer optimaal. Elementaire bewegingen als lopen, je vork naar je mond brengen of zelf je jas ophangen, kunnen dan een probleem zijn. Ook slecht zien, moeilijk praten, ernstige vermoeidheid en een slecht geheugen, zijn veel voorkomende klachten. Waarom bepaalde cellen de isolatielaag om de zenuwbanen aantasten, is nog niet bekend. Onderzoekers vermoeden dat erfelijke factoren de vatbaarheid voor de ziekte bepalen. Ook denken zij aan de invloed van bepaalde virussen. Verder onderzoek is hard nodig om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken.

In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen MS. De ziekte is zeer ingrijpend voor zowel de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. Meestal begint de ziekte bij mensen tussen de 20 en 45 jaar. Professor Hintzen, neuroloog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, heeft ontdekt dat de diagnose echter steeds vaker wordt gesteld bij kinderen. Het jongste MS-patiëntje in Nederland is 3 jaar.

De Stichting MS Research stimuleert en financiert onderzoek door Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten met als doel de oorzaken van MS op te sporen en effectieve behandelwijzen te ontwikkelen. Zij is daarbij volledig aangewezen op particuliere giften. Helga van Leur, Reni de Boer, de Stichting MS Research en de Rotaryclub Vlissingen roepen dan ook heel Vlissingen, Zeeland en Nederland op om 18 en 19 juni in Vlissingen tijdens de 24 Uur van de Boulevard een spinfiets te adopteren en een team samen te stellen of te sponsoren. En MS de wereld uit te fietsen!

24 Uur van de Boulevard is fietsen voor fondsen

In 2009 zijn de Rotaryclub Vlissingen en de Stichting MS Research hun samenwerking gestart en werd een heuse spinfietsmarathon georganiseerd op de Vlissingse boulevard. Daar stonden toen zo'n 70 gesponsorde sportschoolfietsen opgesteld die maar liefst E 120.000,= (netto) opbrachten. Dit jaar wordt het evenement opnieuw georganiseerd, nog grootser dan vorig jaar en met de intentie om de opbrengst van 2009 minimaal te evenaren. Op 18 en 19 juni 2010 staan er nu maar liefst 100 sportschoolfietsen op de Vlissingse boulevard. Voor E 500,= per fiets kan een familie, een bedrijf, een vereniging, een school of een club zo'n fiets "adopteren". Elke sponsor stelt vervolgens een team samen dat de geadopteerde fiets 24 uur lang in beweging houdt. Ieder teamlid fietst telkens 45 tot 50 minuten, dan is er tijd voor de wissel en stapt een volgend teamlid op. Elk teamlid - minimaal 4, maximaal 24 - ontvangt een sponsorkaart waarmee hij bij familie, vrienden, buren, collega's en kennissen ook zelf nog eens sponsorgeld ophaalt.

Iedereen kan meedoen, getrainde fietsers of niet, jong of oud. Professionele trainers begeleiden de fietsers en stellen voor iedereen persoonlijk het juiste ritme, verzet en de houding van de handen in. 24 uur lang, van vrijdagavond 19 uur tot zaterdagavond 19 uur is op 18 en 19 juni de Vlissingse boulevard het toneel van een bijzondere fietsmanifestatie voor MS. Onder leiding van niemand minder dan Helga van Leur, de bekende Nederlandse weervrouw en meteoroloog wiens zus MS heeft. Juist omdat ze ziet wat deze sluipende en chronische ziekte bij haar zus aan schade teweegbrengt en zij zelf wel goed kan bewegen, is Van Leur zeer gemotiveerd om sportieve uitdagingen aan te gaan. Op 3 juni fietst ze met een aantal andere Nederlandse 'powerbabes' de Alpe d'Huez voor het KWF, op 18 en 19 juni is ze kopvrouw van de 24 Uur van de Boulevard in Vlissingen voor de Stichting MS Research.

Model Reni de Boer bezoekt scholen

De 24 Uur van de Boulevard is meer dan fietsen alleen. Alhoewel zich inmiddels al 55 teams hebben aangemeld en de teller daarmee op ruim E 25.500,= staat, is dat niet genoeg. Een jaar onderzoek door één onderzoeker kost E 40.000,=.en hoeveel onderzoek is er nog nodig voordat MS een halt kan worden toegeroepen?

Reni de Boer, Mis(s) Nederland 2007 en Ambassadeur Onbeperkt Nederland 2007 draagt ook haar steentje bij. Als adviseur gehandicaptenbeleid zet zij zich in voor gelijke rechten, arbeidsparticipatie, onderwijs en beeldvorming van mensen met een handicap. Ze is ambassadeur voor de Stichting MS Research en internationaal actief als lid van de Multiple Sclerosis International Federation (MSIF). In die hoedanigheid bezoekt ze scholen in Zeeland en Nederland om kinderen te vertellen over de ziekte MS en om ze te stimuleren samen met hun ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes mee te doen aan de 24 Uur van de Boulevard.

De 24 uur van de Boulevard gaat op vrijdagavond 18 juni om even na halfzeven spectaculair van start met zes onervaren parachutisten die vastgeketend aan een deskundig springer een tandemsprong maken vanuit een vliegtuig boven de Groene Boulevard (tegenover het Keizersbolwerk). Zij komen de 'klopper' brengen waarmee precies om 19:00 uur de gongslag wordt gegeven, het startschot van het evenement. Elk van de vijf parachutisten heeft voor zijn of haar sportieve uitdaging ook nog eens E 750,= euro sponsorgeld ingezameld voor zijn of haar sprong. Voor wie niet zelf wil fietsen is de manifestatie ook gewoon een avontuurlijk evenement op een bijzondere locatie aan zee, met behalve sport vooral veel muziek, dans, theater, cultuur en bruisende gezelligheid.

-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,