Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 1 juni 2010

Bosch Parade: kunstzinnige vaartocht op het water
Brabantse kunstenaars putten inspiratie uit werk Bosch

In juni trekt een stoet van zo'n 25 vaartuigen over de Binnendieze in 's-Hertogenbosch. De Bosch Parade, een initiatief van de stichting Jheronimus Bosch 500, bedient het publiek vijf keer met een parade van kunstzinnige creaties geïnspireerd op het werk en de visioenen van schilder Jheronimus Bosch. De Bosch Parade komt tot stand in samenwerking met Brabantse kunstenaars. De stichting Jheronimus Bosch 500 ambieert dit evenement in een aantal jaren tot een internationaal evenement uit te laten groeien.

De varende kunstwerken, met tot de verbeelding sprekende namens zoals 'Lustige Boom der Eierstokken' en 'Drijvende Diva', mogen niet elektrisch worden aangedreven. Aan de kunstenaars de taak om dit door peddelaars, zwemmers of op een andere manier creatief op te lossen. Voor het uitvoeringsproces wordt de hulp ingeschakeld van enthousiaste vrijwilligers. Ook koren en dansgezelschappen dragen actief bij aan de Bosch Parade en vormen onderdeel van de optocht.

De Bosch Parade vaart op 18, 20, 23, 25 en 27 juni over de Binnendieze in 's-Hertogenbosch. Toegang is gratis.

www.bosch500.nl

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Vanaf 2010 wordt er jaarlijks een speciaal samengesteld programma aangeboden. Beeldend kunstenaars, filmmakers, bewoners, kunstacademiestudenten, dansers, musici, theatermakers, kunsthistorici en culturele instellingen laten zich inspireren door de visioenen van Nederlands belangrijkste schilder uit de Middeleeuwen.

Het volledige programma van 2010 ziet er als volgt uit:
. 16 mei Bosch Diner

. 18 t/m 27 juni Bosch Parade

. 15 t/m 25 juli Bosch Young Talent Show
. 21 t/m 24 oktober Bosch Art Film

. 6 november Bosch Requiem

De Bosch Parade is een van de activiteiten op weg naar de herdenking van de schilder Jheronimus Bosch in 2016. De Bosch Parade wordt in opdracht van de stichting Jheronimus Bosch 500 geproduceerd door Marc Eysink Smeets. De artistieke leiding van het project is in handen van componist Bart van Dongen en beeldend kunstenaar Miesjel van Gerwen.

Noot voor de redactie,