Radboud Universiteit Nijmegen


* Zichtbaar en onzichtbaar in ...

Zichtbaar en onzichtbaar in de cartesiaanse filosofie (Promotie)

Datum
vrijdag 18 juni 2010

Tijd
10:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Filosofie

Promovendus
mevrouw D. Bellis

Promotors
De heer prof. dr. C.H. Lüthy, de heer prof. dr. M. Fichant (Université Paris-Sorbonne)

Titel promotie
Le visible et l'invisible dans la pensée cartésienne: Figuration, imagination et vision dans la philosophie naturelle de René Descartes

Beschrijving
Delphine Bellis benadert de fysica van Descartes vanuit een specifiek filosofisch gezichtspunt en vult dat aan met gegevens uit de wetenschapsgeschiedenis. Dat is paradoxaal omdat tijdgenoten op deze fysica neerkeken, maar ook omdat deze in meer recente commentaren weinig serieus wordt genomen. Dit vanwege de vele dwalingen en het ontbreken van elke wiskundige dimensie. Bellis bespreekt de verschillende technieken van voorstelling en afbeelding en plaatst ze in onderlinge samenhang. Zo is te begrijpen waarom Descartes in zijn denken vertrouwt op verbeelde figuren en voorstellingen, niet alleen meetkundige figuren maar ook meer complexe beelden. Ze laat zien dat de figuur zich in verschillende werken van Descartes op een andere manier ontwikkelt. Vervolgens onderzoekt ze chronologisch-thematisch het oeuvre van Descartes.

Biografie
Delphine Bellis (Paris, 1979), studeerde filosofie aan Paris X Nanterre University en behaalde in 2003 haar Master in de historische filosofie. In 2004 begon ze als promovenda aan de Sorbonne Universiteit, waarna ze in 2008 overstapte naar het Research Institute for Philosophy aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder dit jaar begon ze als postdoc aan de Universiteit Utrecht.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00