Radboud Universiteit Nijmegen


* Chirurgische oncologie ontketend

Chirurgische oncologie ontketend (Oratie)

Datum
vrijdag 18 juni 2010

Tijd
15:45

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Medische Wetenschappen

Spreker
de heer prof. dr. J.H.W. de Wilt

Beschrijving
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 90.000 patiënten de diagnose kanker gesteld. Meer dan de helft van deze patiënten kan genezen door een combinatie van chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Bij de behandeling van solide tumoren worden deze en ook andere behandelingen vaak tegelijkertijd of opeenvolgend toegepast. Dit vergt nauwe samenwerking tussen de verschillende disciplines. Daarom wordt gewerkt in zogenaamde zorgketens.

Voor verschillende vormen van kanker zijn verschillende zorgketens noodzakelijk met elk hun specifieke kenmerken. Gemeenschappelijke kenmerken voor deze ketens zijn onder andere screening, diagnostiek, erfelijkheid, psychosociale problematiek, centralisatie van zorg, innovatief onderzoek en behandeling van metastasen (uitzaaiingen). Deze kenmerken zijn voortdurend in ontwikkeling en veranderen snel. Ook de technische ontwikkelingen op het gebied van de chirurgie en de opleiding van chirurgen gaan zo snel: de chirurgische oncologie is ontketend!

Biografie
Prof.dr. Hans de Wilt (Vlaardingen, 1967) studeerde geneeskunde in Rotterdam en is opgeleid tot algemeen chirurg in het Zuiderziekenhuis en Dijkzigt Ziekenhuis. In 1999 promoveerde hij op het proefschrift getiteld `Isolated limb perfusion as a treatment modality in cancer'. Na het voltooien van zijn opleiding heeft hij een fellowship chirurgische oncologie gevolgd aan de Sydney Melanoma Unit. Daarna was hij van 2001 tot 2009 werkzaam als chirurg en vervolgopleider chirurgische oncologie in het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Sinds juni 2009 is hij chirurg en hoogleraar Oncologische Chirurgie in het UMC St Radboud.

Contactpersoon
Alleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

E-mail
umcstradboud@umcn.nl

Telefoon
(024) 361 89 10