Ingezonden persbericht


Persinformatie Vlissingen, 11 juni 2010

Helga van Leur 'kopvrouw' van 24 Uur van de Boulevard

Nederland een etmaal lang op de spinfiets voor MS

Met medewerking van de Stichting MS Research organiseert de Rotaryclub Vlissingen op 18 juni en 19 juni 2010 een 24 uur durende spinfietsmarathon voor onderzoek naar MS. Nederlands' bekendste weervrouw Helga van Leur, haar zus heeft de ziekte, is 'kopvrouw' van het evenement en roept Nederland op om mee te fietsen of mee te sponsoren, maar in elk geval om deelnemers aan te komen moedigen. Reni de Boer, Mis(s) Nederland 2007 en Ambassadeur Onbeperkt Nederland 2007, doet hetzelfde door scholen te bezoeken en leerkrachten, leerlingen en hun ouders te stimuleren mee te doen. Voor multiple sclerose, een ingrijpende ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast, zijn nog altijd geen oorzaken gevonden en effectieve behandelingen evenmin. Bovendien komt de ziekte steeds vaker bij jonge kinderen voor. De 24 Uur van de Boulevard, zoals de spinfietsmarathon officieel heet, is niet alleen een sportieve uitdaging maar tevens bedoeld als gezellig evenement aan zee dat geld bijeenbrengt voor het zo noodzakelijke onderzoek naar ontstaan en genezing van MS.

Fietsen in Vlissingen is geld verdienen voor MS
De organisatie van de 24 Uur van de Boulevard heeft stad en land gemobiliseerd voor een grootse inzamelingsactie voor MS. Door middel van een sportief fietsprogramma, Hollandser kan bijna niet, wordt iedereen die wel goed kan bewegen opgeroepen om op de pedalen te gaan staan en een uur lang te fietsen voor mensen die dat niet kunnen als gevolg van MS. Op de Vlissingse boulevard staan 18 en 19 juni 2010 maar liefst 100 spinfietsen opgesteld. Voor E 500,= adopteer je één zo'n spinfiets en breng je een team op de been dat die fiets 24 uur lang in beweging houdt. Dat kan zijn als familie, bedrijf, sportclub, vereniging, buren, collega's, vrienden, klas, et cetera. Elk uur wisselt een team van fietser. Behalve de adoptiegelden van de 100 spinfietsen laten alle individuele deelnemers van een team zich ook zelf nog eens sponsoren voor hun sportieve prestatie. Dat geld gaat eveneens naar het goede doel.

Bekend en onbekend Nederland doet mee

'Kopvrouw' Helga van Leur verschijnt in elk geval goed getraind aan de start. Samen met ruim 2.600 andere Nederlanders fietste zij na twee maanden intensieve training op 3 juni jl. de beroemdste berg van Frankrijk, de Alpe d'Huez, en haalde ruim 10 miljoen Euro op voor KWF Kankerbestrijding. In Vlissingen nemen de fietsers voor MS het op tegen de Zeeuwse wind, een ander natuurelement van formaat, zoals ook de profwielrenners van de Giro d'Italia hier afgelopen mei aan den lijve ondervonden. Naast BN'ers Helga van Leur en Reni de Boer, dragen ook tal van lokale en regionale bekendheden hun steentje bij aan het evenement. Namens de Gemeente Vlissingen bijvoorbeeld fietst wethouder Zwarte het eerste en wethouder Suurmond het tweede uur. Burgemeester Dijkstra sluit het evenement af en overhandigt de cheque met de totaalopbrengst aan de Stichting MS Research. Verder doen veel Zeeuwse bedrijven en scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs mee. Inmiddels zijn er al 67 fietsen geadopteerd., nog 33 te gaan!

Ook de Vlissingse horeca laat zich niet onbetuigd. Een groot aantal bedrijven blijft 24 uur lang open voor een hapje, een drankje en muziek. Tijdens het evenement verhogen de horecaondernemers hun prijzen met 10%, maar ze dragen 20% van hun gehele dagomzet af aan het goede doel.

Vlissingen serveert een sportief, culinair en muzikaal menu De 24 uur van de Boulevard gaat op vrijdagavond 18 juni spectaculair van start. Even na 18.30 uur springen zes onervaren parachutisten in een tandemsprong uit een vliegtuig boven de Groene Boulevard. Zij komen de 'klopper' brengen waarmee exact om 19:00 uur de gongslag wordt gegeven en het evenement van start gaat. Elke springer brengt tevens E 750,= mee voor in de opbrengstenpot.

Vanaf 19.00 uur wordt er gefietst op 100 spinfietsen (hometrainers) onder leiding van professionele instructeurs. Zij geven ritme aan en stellen verzet in, hoogte en houding. De deelnemers bepalen individueel welke inspanning ze kunnen en willen leveren. Iedereen kan meedoen, ook kinderen (vanaf ca. tien jaar). Er wordt 45 à 50 minuten gefietst. Dan is het tijd om te wisselen, het stuur en het zadel af te drogen en de fiets opnieuw in te stellen voor het volgende ploeglid. Op elk heel uur start een nieuwe lichting en dat gaat zo 24 uur achter elkaar door.

Het fietsevenement wordt opgeluisterd met live muziek en Zeeuwse zaligheden. Genieten aan zee, dat is het motto van Vlissingen; helemaal tijdens de 24 Uur van de Boulevard voor iedereen die mee fietst, sponsort, aanmoedigt of gewoon erbij wil zijn en komt kijken.

-.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie,