Gemeente Enschede

Onthulling White Lily 18 juni op Boerenkerkfhof

Kunstenaar Andreas Oldörp (D) realiseert tweede kunstwerk aan Cultuurmijl

Enschede werkt aan een serie geluid- en lichtkunstwerken in de openbare ruimte: Kunst aan de Cultuurmijl. Op 18 juni a.s. om 15.30 uur wordt op het Boerenkerkhof het geluidskunstwerk `White Lily' uit de serie Kunst aan de Cultuurmijl feestelijk onthuld. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en dit bijzondere kunstwerk te komen horen en beleven! Om een bezoek aan de Cultuurmijl op 18 juni nog interessanter te maken kunt u deze dag op culturele ontdekkingstocht met een speciale kortingsactie bij verschillende culturele instellingen.

White Lily
`White Lily' geeft een geheel eigen invulling aan het concept geluidskunst. Het Boerenkerkhof is bepalend geweest voor het ontstaan van het kunstwerk. De ingetogen, intieme sfeer van het kerkhof, dat in de huidige tijd meer functioneert als een klein stadspark, heeft veel overeenkomsten met de beleving van het object.
Door plaats te nemen op de zetel in het kunstwerk dat uitzicht biedt op het groene parkje, ervaart de bezoeker het bijzondere geluid van orgelpijpen die tezamen continu een akkoord voortbrengen. Volgens de kunstenaar klinkt en voelt dit als een slotakkoord van een organist in een kerk. Door de tonen op je in te laten werken, wordt het een plek van rust en reflectie. Of, zoals Oldörp zelf zegt: A living memento mori.

Feestelijke onthulling
Op vrijdag 18 juni wordt White Lily in aanwezigheid van de kunstenaar op feestelijke wijze onthuld. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Vanaf 15.30 uur bent u welkom op het Boerenkerkhof (ingang H.B. Blijdensteinlaan). Het precieze programma van de onthulling vindt u op cultuurmijl.enschede.nl.

Speciale kortingsactie: ontdek cultureel Enschede Maak van de feestelijke onthulling van White Lily een cultureel dagje uit. Op 18 juni bieden verschillende culturele instellingen een special korting ter ere van de onthulling van White Lily. Maak een wandeling door Roombeek, breng een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe, ga op ontdekkingstocht in TwentseWelle, laat uzelf verrassen in 21rozendaal, breng een bezoek aan het Nationaal Muziekkwartier, of koop bij Medialab alvast met korting een button voor de Roomnacht op 3 juli. Kortom: ontdek cultureel Enschede. Op de website cultuurmijl.enschede.nl vindt u meer informatie over deze kortingsactie en kunt u de speciale kortingsbon downloaden en printen.

Cultuurmijl Enschede biedt serie `Kunst aan de Cultuurmijl' De Cultuurmijl verbindt de binnenstad van Enschede met Roombeek. De route leidt de bezoeker langs diverse culturele instellingen die Enschede rijk is zoals het Nationaal Muziekkwartier, Rijksmuseum Twenthe, Concordia Kunst & Cultuur, 21rozendaal en TwentseWelle. Maar, de Cultuurmijl zélf biedt ook steeds meer culturele verrassingen. Met de serie geluid- en lichtsculpturen `Kunst aan de Cultuurmijl' wordt uitdrukking gegeven aan de Enschedese culturele traditie op het vlak van beeldende kunst en muziek. Wanneer deze elementen elkaar ontmoeten, kan geluidskunst ontstaan. Een extra toevoeging is lichtkunst, als visuele component van geluidskunst en als het verlichte avondbeeld van de Cultuurmijl. Het unieke aan de serie geluid- en lichtsculpturen aan de Cultuurmijl is het permanente karakter. Enschede onderscheidt zich hierin door de keuze te maken voor permanente geluid- en lichtkunst in de openbare ruimte. De serie wordt in nauwe samenwerking met de landelijke Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR) verwezenlijkt.

De realisatie van de serie kunstwerken is een `work in progress'. De verschillende werken langs de Cultuurmijl zullen elkaar aanvullen en versterken. In mei 2009 realiseerde de Amerikaanse geluidskunstenaar Bill Fontana het eerste werk `Acoustical Journey'. White Lily is het tweede werk in deze serie. Het Duitse architectenbureau Modulorbeat werkt momenteel aan een derde kunstwerk: een paviljoen voor geluid-, licht- en mediakunst. Dit paviljoen wordt komend najaar geopend. Daarna wordt de serie in ieder geval nog met een lichtkunstwerk aangevuld. Met deze bijzondere serie kunstwerken wordt de Cultuurmijl een belevenis op zich!

Over Andreas Oldörp
Opgeleid als beeldend kunstenaar raakte Oldörp geïnteresseerd in geluid als beeldend materiaal. Hij maakt onder meer gebruik van orgelpijpen die verspreid over een ruimte of buitengebied permanent geluiden laten horen. Zijn geluidsinstallaties worden sterk beïnvloed door de directe omgeving. Oldörp wil bij de toeschouwer persoonlijke beelden en ervaringen oproepen door een wisselwerking tussen de plek of ruimte en zijn geluidskunst te bewerkstelligen. Oldörp exposeerde in Duitsland, Egypte, Zweden, Denemarken en Canada en won vele prijzen. De meest recente zijn Projektstipendium des Kunstfonds e.V. (Bonn 2003 en 2007) en Mitglied im Deutschen Künstlerbund (2007). Momenteel is zijn installatie `as slowly as possible' te horen en te zien in de St. Reinoldi kerk in Dortmund in kader van Ruhr 2010, Culturele hoofdstad. Zie ook: www.oldoerp.de.