Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 15-06-2010

AVRO BRENGT RECHTSTREEKS VERSLAG VAN EDISON KLASSIEK GALA

Kurhaus podium voor winnaars Edison Klassiek

Op vrijdag 18 juni krijgt een aantal winnaars in het Kurhaus in Scheveningen tijdens het Edison Klassiek Gala de welverdiende Edison uitgereikt. Dit gala vormt de aftrap van het driedaagse Festival Classique dat een dag later voor het grote publiek wordt geopend. AVRO-presentator Hans van den Boom brengt live verslag uit van het gala op Nederland 2.

Het belooft ook dit jaar een prachtige muzikale avond te worden met optredens van een aantal winnaars waaronder cellist Ernst Reijseger die de Edison Award in de categorie Eigentijdse muziek heeft gewonnen. Daarnaast zijn er optredens van de slagwerkers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, pianist Alexandre Tharaud, Teatro d'Amore met L'Arpeggiata onder leiding van Christina Pluhar en sopraan Nuria Rial. Kearsten Piper-Brown zingt samen met bariton Kevin Short een duet uit Porgy and Bess en het Amsterdam Sinfonietta treedt op als gastorkest.

De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en zijn toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap Stef Collignon, tevens directeur van Festival Classique. Uit de 229 inzendingen zijn onder meer Janine Jansen, Alexandre Tharaud, Ernst Reijseger, Christian Gerhaher, het Belcea Quartet en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin tot winnaar verkozen. Dit jaar kent de Edison Stichting de Oeuvreprijs Klassiek 2010 toe aan dirigent en componist Pierre Boulez. De publieksprijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Edison Klassiek Gala. Edison Klassiek Gala: vrijdag 18 juni om 21.00 uur bij de AVRO op Nederland 2. Op woensdag 23 juni om 13.45 uur wordt het programma nogmaals uitgezonden op Nederland 2. Het programma is onderdeel van 'Een zomer vol Kunst & Cultuur bij de AVRO'.

()