Ingezonden persbericht


20 jaar Parade = feest
Officiële opening vrijdag 18 juni 2010
Voor de twintigste keer opent de Parade deze zomer haar poorten voor theater- en muziekliefhebbers. Zoals ieder jaar begint het festival haar tournee in Rotterdam. Vervolgens reist het festival via Den Haag door naar Utrecht en eindigt 22 augustus in Amsterdam. Dit jaar staan er 75 verschillende theater-, muziek-, dans- en videovoorstellingen en 20 kindervoorstellingen op de planken. En iedere avond is er live-muziek in Café Correct en de Orangerie.
Tussen musea op het Museumpark
In Rotterdam staan de tenten midden op het Museumpark, omgeven door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. Een inspirerende omgeving waar ook dit jaar volop mee wordt samengewerkt. In het NAi staan in alle tentoonstellingszalen voorstellingen van de Parade: de interactieve gameshow `Wortal Comeback 5' van PIPS:lab waarmee ze in 2005 de Mus wonnen, de 1-mans familiemusical `A melody to Ecstasy' van Elise Lorraine, `Icarus' van PeerGrouP en `Who needs an audience' van kunstenaar Jaime Ibanez.
In de grote zaal staat de reizende locatietheatertentoonstelling `Ergens en Overal' van Theater Instituut Nederland (TIN) en coproducent Vrede van Utrecht, waar de bezoeker een kijkje neemt in de hoofden en harten van theatermakers. Ook organiseert het TIN samen met het NAi twee debatten over de betekenis van de locatie voor architecten, theatermakers en beeldend kunstenaars, deze zijn gratis toegankelijk.
In het Chabotmuseum speelt Stichting Nieuwe Helden `Brainwash', een road-trip door je onbewuste onder regie van Lucas de Man en oud-medewerker van het Museum Boijmans Van Beuningen, Erik Beenker, vertelt over een monumentaal werk van Vermeer en de meestervervalser Han van Meegeren. Daarnaast geeft het entreeticket van de Parade korting op de entree van het Museum Boijmans Van Beuningen.
Premières op de Parade
Aanstormende talenten genoeg in Rotterdam. Dat bewijst Young Stage van SKVR, op 24 juni spelen ze `Sorry' en op 25 juni `Rendez-vous 010'. Hofplein Rotterdam presenteert zich met De Acteerschool Rotterdam voor het eerst op de Parade met de première `Lastig', onder regie van Michiel Varga. De Rotterdamse Theatergroep Max. gaat in première met het tweeluik `Hoera, een dochter' en `Hoera, een zoon' en Jacqueline Blom en Hannah van Lunteren (Ro Theater) spelen `Dolor con Marco y Jordi'. Ook John Buijsman is op de Parade, samen met Rogier Philipoom speelt hij de voorstelling `Hark & Sleg'.
`Het Schoftendiner' van Carver Special Edition beleeft op vrijdag haar première en is tevens de openingsvoorstelling. Een kleine week later is dat het geval voor `God in




Frankrijk' een stuk van Nathan Vecht met Raymonde de Kuyper, Paul R. Kooij en Gerindo Kartadinata. Ook oudgediende Orkater komt met de nieuwe voorstelling `Ik beloof dat ik onvoorzichtig zal zijn' met Paul van der Laan, Ria Marks, Arend Niks en Mick Paauwe. Mylou Frencken en Christine van Stralen spelen ook een nieuw stuk; het door Mike Boddé geschreven `Haarpijn' en Egon Kracht & the Troupe duiken de geschiedenis van de Parade in met het `Hauser Orkater Tribuut'. Theater in de kerk
Dit jaar zijn ook enkele succesnummers van vorig jaar te zien in Rotterdam. Zo speelt winnaar van de Mus 2009 Theo Nijland een vernieuwde versie van `Mijn leven als Theo Nijland'. Ook `Absolutely Doomed' van GG Producties speelt weer en anoukvandijk dc (winnaar van de Mus 2008) danst `Deseo'. In het Volkskrant Lightbuilding staan twee voorstellingen met elk een eigen kijk op film; `Rear Window' van Michael Helmerhorst en Leonard en Jeroen, bekend van `Wawazda', laten dit jaar hun oeuvre aan korte films zien. Helemaal nieuw voor Parade Rotterdam is de theatertent in de vorm van een heuse kerk: Katrina. In Katrina voelt theaterkok André Amaro gasten aan de tand in `Keukengeheimen', presenteert kunstenaarscollectief Likeminds de voorstellingen `Supermannen', `Doorbraak' en `Kiproulette' en werken Studio La Meul en Kosmopolis Rotterdam samen bij `Peptide'
Alle voorstellingen variëren van drie tot vijfenveertig minuten. Ook wordt er in de weekenden een aantal voorstellingen en muziekoptredens toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden.
Openingsprogramma
De officiële opening vindt plaats op het nieuwe parkeerdek van de parkeergarage Museumpark. Voorafgaand aan de opening trekt een Parade-processie onder aanvoering van Amaro met ezels en muziek door het Ricciotti ensemble door de straten van Rotterdam.
17.30 uur:
Parade open
18.00 uur:
Aankomst Parade-processie en een optreden van het Ricciotti ensemble met een speciaal gecomponeerde muziek door Guus Janssen over het leven van Pinocchio. 18.30 uur:
Officiële opening met toespraken van:
Nicole van Vessum, artistiek directeur van de Parade. Ole Bouman, directeur van het Nederlands Architectuurinstituut. Henk Scholten, directeur van het Theater Instituut Nederland. Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum
Rotterdam en mussengek.




19.30 uur:
Openingsvoorstelling `Schoftendiner' van Carver Special Edition, onder leiding van Beppie Melissen. Een voorstelling over vertoon en verval, orde en wanorde, de feesttafel voor en na de partij.
U bent van harte uitgenodigd op de opening en de openingsvoorstelling. Wilt u komen, laat dit dan weten via paul@mobilearts.nl.
Achteruit kijken om vooruit te zien
Speciaal voor het 20-jarig jubileum is er een boekje uitgebracht welke in tekst, foto's en video het verleden, het heden en de toekomst van de Parade laat zien. In het boekje gaat de Parade de dialoog aan met verschillende mensen uit het vak, vanuit de behoefte naar mogelijke samenwerking en uit nieuwsgierigheid, want hoe zien anderen de Parade? Het boekje is uitgebracht in een gelimiteerde oplage. Mocht u graag een exemplaar willen ontvangen, dan kunt u deze aanvragen via ons kantoor. Tournee Parade 2010
17 juni - 27 juni Rotterdam, Museumpark (in en rondom het NAi), 17 juni Try out
2 juli - 11 juli Den Haag, Westbroekpark
16 juli ­ 1 augustus Utrecht, Moreelsepark
6 - 22 augustus Amsterdam, Martin Luther Kingpark
---




Ingezonden persbericht