Vrije Universiteit Amsterdam

Lengte asielprocedure en (mentale) gezondheid


* Startdatum: 18-06-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Dutch Study Iraqi Asylum Seekers. Impact of a long asylum procedure on health and health related dimensions among Iraqi asylum seekers in the Netherlands; An epidemiological study


* Spreker: C.J. Laban


* Promotor: prof.dr. J.T.V.M. de Jong prof.dr. I.H. Komproe


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Kees Laban laat zien dat asielzoekers die lang in procedure zijn, meer psychiatrische problemen, meer lichamelijke gezondheidsklachten, een lagere kwaliteit van leven en meer sociale en lichamelijke functiebeperkingen hebben dan asielzoekers die net in Nederland aankomen. Vooral het niet mogen werken, zorgen om familie en zaken die direct met de asielprocedure te maken hebben, zijn van belang voor het ontstaan van de gezondheidsproblemen.

De lange duur van de asielprocedure en de stressfactoren tijdens het verblijf in een asielzoekerscentrum verhogen de kans op het ontstaan van gezondheidsproblemen aanzienlijk. Deze factoren zijn belangrijker voor het ontstaan van deze problemen dan de meegemaakte gebeurtenissen in het land van herkomst. In een bevolkingsonderzoek onder 300 Irakese asielzoekers vergeleek Laban twee groepen: de eerste groep verbleef minder dan zes maanden in Nederland, de tweede groep meer dan twee jaar. Beide groepen zijn op willekeurige wijze geselecteerd en ondervraagd door Irakese interviewers met behulp van een Arabischtalige vragenlijst. De twee groepen verschilden op allerlei factoren (inclusief ingrijpende gebeurtenissen) en met behulp van statistische technieken kon het relatieve risico van elke factor berekend worden.

Opvallend is dat de tweede groep niet vaker naar de huisarts gaat en dat slechts een kleine groep psychiatrische hulp krijgt. Laban laat zien dat het overheidsbeleid van groot belang is voor de gezondheid van asielzoekers. De slechte gezondheidssituatie betekent niet alleen veel leed voor de betrokken asielzoekers, maar heeft ook een negatieve impact op het integratieproces in Nederland of in een ander land.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam